Minilex - Lakipuhelin

Testamentin toimeenpanija ja hänen tehtävänsä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentin tekijä voi määrätä kuolinpesän hallinnosta ainoastaan testamentilla, eikä muunlainen määräys ole sitova. Tyypillisin tapa määrätä kuolinpesän hallinnosta on testamentin toimeenpanijan määrääminen. Testamentin toimeenpanija on henkilö, joka on saanut testamentin tekijältä testamentissa valtuuden hallita kuolinpesää perillisten ja testamentin saajien sijasta.

Testamentin toimeenpanija voi olla luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö. Myös perillinen tai testamentin saaja voidaan määrätä testamentin toimeenpanijaksi. Toimeenpanija ei kuitenkaan saa delegoida tehtäväänsä edelleen jollekin toiselle henkilölle.

Testamentin toimeenpanijan toimivalta alkaa testamentin lainvoimaiseksi tulosta, eli siitä lukien kun perilliset ovat luopuneet moiteoikeudestaan hyväksymällä testamentin taikka kun testamentin moiteaika on kulunut umpeen ilman, että moitekannetta on nostettu. Toimeenpanijan on kuitenkin jo ennen testamentin lainvoimaiseksi tuloa määrättävä perunkirjoituksen aika ja paikka sekä valittava sitä toimittamaan kaksi uskottua miestä, elleivät osakkaat itse ryhdy näihin toimenpiteisiin.

Kun testamentti on tullut lainvoimaiseksi, siirtyy kuolinpesän varat pesän osakkailta toimeenpanijan hallintoon ja vain toimeenpanijalla on oikeus edustaa kuolinpesää kolmatta vastaan sekä kantaa ja vastata kuolinpesää koskevissa asioissa. Testamentissa voidaan lisäksi rajoittaa toimeenpanijan tehtäviä. Toimeenpanijamääräys voidaan rajata koskemaan esimerkiksi vain tiettyä omaisuutta tai oikeustoimia. Jos kuitenkin testamentista ei muuta ilmene, eikä testamentin tulkinnallakaan saada selville, minkälaiset toimivaltuudet toimeenpanijalle on tarkoitettu antaa, häneen sovelletaan pesänjakajaa koskevia säännöksiä. Toimeenpanijamääräys ei kuitenkaan supista lesken oikeutta osallistua pesänselvitykseen tai valtuuta luovuttamaan kuolinpesää konkurssiin.

Keskeisiä toimeenpanijan tehtäviä on usein kuolinpesän saattaminen jakokuntoon, mihin kuuluu esimerkiksi kuolinpesän velkojen maksaminen. Lisäksi toimeenpanijan tehtävänä on usein erityistestamenttimääräysten eli legaattien täyttäminen. Jos siis jollekin on testamentattu tietty esine, rahasumma tai oikeus, toimeenpanija luovuttaa tämän omaisuuden sen saajalle. Joissakin tapauksissa toimeenpanijan hallinnon ajallinen kesto voi olla melko pitkä. Testamentin toimeenpanijan tehtäviin ei kuitenkaan kuulu esimerkiksi perinnönjako. Hän voi toimittaa perinnönjaon vain silloin, jos pesän osakkaat pyytävät tätä. Muutoin perinnönjako tapahtuu osakkaiden keskinäisin sopimuksin tai tuomioistuimen määräämän pesänjakajan toimesta. Lisäksi on syytä huomata, että testamentin toimeenpanijalla ei ole etuoikeutta päästä pesänjakajaksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]