Minilex - Lakipuhelin

Testamentin toimeenpanija ja perunkirjoitus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentin toimeenpanijan velvollisuuksiin kuuluu pääasiassa perittävän testamenttaustahdon to­teuttaminen. Käytännössä tämä tarkoittaa vainajan omaisuuden jakamista testamentista ilme­nevien määräysten mukaisesti. Testamentin toimeenpano edellyttää testamentin toimeenpanijalta myös käytännön pesänselvitystoimia (koska tämä henkilö toimii myös usein pesänselvittäjänä), joihin perunkirjoituksen järjestäminen myös kuuluu.

Kuolinpesän omaisuuden ollessa testamentin toimeenpanijan hallinnossa on testamentin toimeenpa­nijalle asetettu nimenomainen velvollisuus perintökaaressa perunkirjoituksen järjestämiseksi. Perun­kirjoituksen laiminlyöminen johtaa henkilökohtaiseen velkavastuuseen vainajan velasta.

Jos kuolinpesälle on määrätty pesänselvittäjä, joka on eri henkilö kuin testamentin toimeenpanija, tämä henkilö vastaa yleensä perunkirjoituksen järjestämisestä. Testamentin toimeenpanija on kuiten­kin erityisasemassa ja hän voi tulla toissijaisesti velvolliseksi järjestämään perunkirjoituksen, jos pesänselvittäjä tai muut siihen velvolliset laiminlyövät perunkirjoituksen järjestämisen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa