Minilex - Lakipuhelin

Yhtiöjärjestyksen kohtuuton lunastusehto - KKO:1999:42

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Asunto-osakeyhtiö
    Osakkeen lunastaminen
    Yhtiöjärjestyksen kohtuullistaminen

Tapauksessa oli kyse yhtiöjärjestykseen otetusta lunastuslausekkeesta. Tarkastelussa oli lunastushintaa koskeva määräys, joka oli otettu yhtiöjärjestykseen ennen asunto-osakeyhtiölain (809/1991) voimaantuloa.

Yhtiöjärjestysmääräys koski osakkeen lunastusta, silloin kun osake muusta syystä kuin perintönä tai testamenttina siirtyy jollekulle muulle kuin yhtiön vanhalle osakkaalle. Määräys oli kohtuuton ja sen soveltaminen tuotti osakkeenomistajille merkittävää etua toisten omistajien kustannuksella. Pykälässä oli lunastushinta määritelty kohtuuttoman alhaiseksi. Käräjäoikeus totesi kyseisen pykälän kohtuuttomaksi ja vaati sitä muutettavan, kuten kanteessa oltiin vaadittu.

Asiasta valitettiin hovioikeuteen. Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion katsoen, ettei kyseinen yhtiöjärjestyksen pykälä ollut kohtuuton. Asiassa myönnettiin valituslupa korkeimpaan oikeuteen. KKO muutti hovioikeuden tuomiota. KKO hyväksyi kanteen osittain ja määräsi kohtuuttomaksi katsotun pykälän sanamuotoa muutettavaksi. Asiassa vaikutti kuitenkin se, että kyseinen lunastusehto oli otettu sopimukseen ennen lain voimaantuloa.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa