Minilex - Lakipuhelin

Tekijänoikeuden loukkaus - KKO:1999:8

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • tekijänoikeus

Tapauksessa oli kyse A:n myymistä videokaseteista ilman tekijänoikeuden lupaa. Asiassa jäi tutkittavaksi oli A myynnillään syyllistynyt lainvastaiseen teosten kappaleiden levittämiseen yleisön keskuuteen.

 

A oli B Oy:n nimissä myynyt C:lle 60 kappaletta videokasetteja ilman tekijänoikeudet omistavan Finnkino Oy:n lupaa. Samassa kaupassa oli myyty myös muutama hylly. Käräjäoikeuden mukaan C oli ostanut A:lta irtaimistoa eikä liiketoimintaa. Tästä syystä A syyllistyi tekijänoikeusrikkomukseen ja oli korvausvelvollinen.

 

Hovioikeus katsoi, että A oli kaupan yhteydessä lopettanut videokasettien vuokraustoiminnan ja näin ollen kaupassa oli kyse liikkeen osan luovutuksesta. Tästä syystä A ei tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta rikkonut tekijänoikeuden suojaksi annettuja säännöksiä. Hovioikeus hylkäsi syytteen ja poisti A:n korvausvelvollisuuden.

 

Korkein oikeus katsoi ettei A:n myymä irtaimisto muodostanut sellaista erityistä osaa liikkeestä, että se voitaisiin katsoa liikkeen osan luovutukseksi. Ratkaistavaksi jäi kuitenkin voitiinko videokasettien luovuttamista pitää tekijänoikeuslain mukaisena rangaistavana toimena. Vaikka A olikin myynyt kasetit C:lle ei A näin toimimalla ollut levittänyt kasetteja vuokraamalla tai muulla tavoin yleisön keskuuteen taikka muutoinkaan tekijänoikeuslain vastaisesti käyttänyt videokasetteja. Korkein katsoi, että rikosoikeudellisen laillisuusperiaate vaati lain täsmällistä rikkomista. Eli toisin sanoen A ei suoranaisesti syyllistynyt laissa kiellettyyn toimenpiteeseen. Sen johdosta A ei ollu rikkonut tekijänoikeuslakia siten, että hän olisi korvausvelvollinen. Korkein oikeus ei siis muuttanut hovioikeuden lopputulosta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa