Minilex - Lakipuhelin

Vastaaja eli syytetty rikosasian osapuolena

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikosasian kantajapuolen eli syyttäjän ja asianomistajan vastapuolesta käytetään nimikettä vastaaja tai syytetty. Ennen syytteen nostamista syytettyä kutsutaan rikoksesta epäillyksi. Alle 15-vuotiasta henkilöä ei voida asettaa vastaajaksi rikosasiassa, sillä hän ei ole saavuttanut rikosoikeudellista vastuuikärajaa. Hänet voidaan kuitenkin velvoittaa korvaamaan aiheuttamansa vahinko kokonaan tai osittain. Epäiltyyn sekä syytettyyn voidaan kohdistaa eriasteisia rikosprosessuaalisia pakkokeinoja.

Syyte tulee vireille, kun haastehakemus saapuu tuomioistuimen kansliaan tai, jos syyttäjä antaa haasteen, kun haaste annetaan tiedoksi. Henkilö saa syytetyn aseman samalla hetkellä, kun häntä vastaan nostettu syyte tulee vireille. Syytetyn asemasta seuraa tiettyjä velvollisuuksia, kuten velvollisuus saapua kutsuttaessa tuomioistuimen istuntoon. Epäiltyyn sekä syytettyyn voidaan myös kohdistaa rikosprosessuaalisia pakkokeinoja, kuten pidättäminen ja vangitseminen.

Epäillyllä ja syytetyllä on niin sanottu itsekriminalisointisuoja. Tällä tarkoitetaan sitä, ettei hän ole velvollinen myötävaikuttamaan syyllisyytensä selvittämiseen. Syytetyllä on oikeus vaieta eikä hänellä ole velvollisuutta pysyä totuudessa. Syytettyä suojaa myös syyttömyysolettama eli häntä on pidettävä syyttömänä, kunnes hänen syyllisyytensä on näytetty toteen. Syytetylle taataan myös tietyt vähimmäisoikeudet. Tällaisia ovat esimerkiksi oikeus saada riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia valmistella puolustustaan sekä oikeus kuulustella syyttäjän ja hänen itsensä määräämät todistajat.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]