Minilex - Lakipuhelin

Riita-asia ja oikeudenkäyntikulujen kohtuullisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Riita-asioiden oikeudenkäynnillä pyritään ratkaisemaan yksityishenkilöiden tai yritysten välillä syntyneitä erimielisyyksiä. Laki määrää, kenen velvollisuus on maksaa oikeudenkäynnistä johtuvat kulut. Lain mukaan tapauksissa voidaan kuitenkin tehdä poikkeuksia kulujen jakautumisen kohtuullistamiseksi.

Riita-asiat yksityishenkilöiden tai yritysten välillä käsitellään tuomioistuimessa oikeudenkäynnissä. Oikeudenkäyntikuluiksi riita-asioissa luetaan oikeudenkäynnin aiheuttama työ ja oikeudenkäyntiin välittömästi liittyvä menetys, sekä tarpeelliset kustannukset, jotka aiheutuvat oikeudenkäynnin valmistelusta, asian tuomioistuimessa ajamisesta sekä asiamiehen tai avustajan palkkiosta.

Pääsääntöisesti oikeudenkäynnin hävinnyt osapuoli on velvollinen maksamaan niin omat kuin vastapuolenkin oikeudenkäyntikulut. Lain mukaan tuomioistuin voi kuitenkin päättää alentaa asianosaisen maksettavaksi tulevaa kulujen määrää, jos se vaikuttaa kokonaisuutena arvioiden ilmeisen kohtuuttomalta. Tuomioistuimen arvioidessa sitä, mikä on ilmeisen kohtuutonta, se ottaa huomioon oikeudenkäyntiin johtaneet seikat, asianosaisten taloudellisen aseman sekä riita-asian merkityksen asianosaiselle.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa