Minilex - Lakipuhelin

Pakkolupaa kasvilajikkeen käyttöön haetaan tuomioistuimelta


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Pakkolupa on keino saada käyttölupa rekisteröidyn kasvilajikkeen omistajalta, joka ei ole halukas myöntämään lupaa, mutta joka ei myöskään itse käytä lajiketta. Pakkolupaa haetaan tuomioistuimelta eli Evira ei voi päättää pakkolupaa koskevista asioista. Jos tuomioistuin päättää myöntää pakkoluvan, se samalla määrää tarkemmin, missä laajuudessa rekisteröityä lajiketta saa käyttää. Lisäksi pakkoluvan ehdoissa määritellään pakkoluvasta maksettava vastike ja muut käytön yksityiskohdat. Pakkoluvan saaja ei saa käyttää lajiketta hyväkseen ilmaiseksi, vaan käytöstä on maksettava korvausta, jonka kohtuullisen määrän tuomioistuin arvioi tapauskohtaisesti.

Pakkolupa sisältää myös oikeuden saada kasvinjalostajanoikeuden haltijalta tarpeellinen määrä lajikkeen lisäysaineistoa, jotta lajikkeen käyttö olisi käytännössä mahdollista. Tuomioistuin arvioi tarpeellisen määrän yksittäistapauksittain.

Jos olosuhteet muuttuvat oleellisesti pakkoluvan myöntämisen jälkeen, tuomioistuin voi kumota pakkoluvan tai muuttaa sen ehtoja. Tuomioistuin ei tee tätä omasta aloitteestaan, vaan lajikkeen omistajan on itse vaadittava kumoamista tai ehtojen muuttamista.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa