Minilex - Lakipuhelin

Kasvinjalostajanoikeuden lakkaaminen


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Kasvinjalostajanoikeudesta voi luopua milloin tahansa rekisteröintikauden aikana kirjallisella ilmoituksella. Evira toteaa päätöksellään kasvinjalostajanoikeuden lakanneeksi, jos kasvinjalostajanoikeuden haltija ilmoittaa Eviralle kirjallisesti luopuvansa kasvinjalostajanoikeudestaan. Jos useita henkilöitä on merkitty rekisteriin lajikkeen omistajaksi, voivat he ainoastaan kaikki yhdessä tehdä luopumisilmoituksen. Ellei rinnakkaisia suojamuotoja ole, kasvilajike on lakkaamisen jälkeen vapaasti kenen tahansa käytettävissä myös ammattimaisella tavalla.

Kasvinjalostajanoikeus lakkaa kirjallisen ilmoituksen lisäksi myös vuosimaksujen laiminlyönnillä. Vuosimaksun maksaminen on ainoa, mutta ehdoton edellytys kasvinjalostajanoikeuden keskeytymättömälle jatkumiselle. Jos vuosimaksua ei ole maksettu, Eviran on kehotettava kasvinjalostajanoikeuden haltijaa maksamaan vuosimaksu Eviran antamassa määräajassa uhalla, että kasvinjalostajanoikeus lakkaa. Jos kasvinjalostajanoikeuden haltija ei ole maksanut maksua annetussa määräajassa, Evira toteaa päätöksellään kasvinjalostajanoikeuden lakanneeksi.

Jos kasvinjalostajanoikeus on ulosmitattu tai siihen on olemassa rekisteriin merkitty panttioikeus tai riita kasvinjalostajanoikeuden siirtämisestä on vireillä, kasvinjalostajanoikeutta ei saa lakkauttaa niin kauan kuin ulosmittaus tai panttioikeus on voimassa tai riitaa ei ole lopullisesti ratkaistu. Tarkoituksena on estää kasvinjalostajanoikeuden lakkauttaminen esimerkiksi sellaisissa tapauksissa, joissa oikeus kuuluukin toiselle haltijalle.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa