Minilex - Lakipuhelin

Kasvinjalostajanoikeus ja koristekasvit


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Kasvinjalostajanoikeuden haltijalla on yksinoikeus hyödyntää lajikkeen lisäysaineistoa ammattimaisessa tuottamisessa ja markkinoinnissa. Suojatun lajikkeen lisäysaineiston lisäys ja kunnostus lisäystarkoituksiin, markkinointi, vienti ja tuonti sekä varastointi edellä mainittuihin tarkoituksiin edellyttävät kasvinjalostajanoikeuden haltijan lupaa hänen määräämillään ehdoilla.

Kasvinjalostajanoikeudella suojatun lajikkeen siemenen tai muun lisäysaineiston tuottaminen vaatii siis lajikkeen haltijalta luvan, kun taas lajikkeen käyttäminen esimerkiksi koristekasveiksi ei vaadi erillistä lupaa. Joissain tapauksissa on mahdollista, että haltija ei ole voinut käyttää oikeuttaan lisäysaineiston suhteen. Tällöin voidaan rajoittaa myös sadon käyttöä. Käytännössä tällainen tilanne olisi silloin, kun lajikkeen lisäysaineistoa tuodaan Suomeen maasta, jossa lajiketta ei ole voitu suojata. Tällöin lajikkeen omistajalla on oikeus rajoittaa esimerkiksi lisäysaineistosta tuotettujen leikkokukkien markkinointia.

Jos käyttö ei ole kaupallista, tai jos koristekasveista ei pyritä saamaan lisäysaineistoa, käyttö jää kasvinjalostajanoikeuden ulkopuolelle. Tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa saa ilman lajikkeen omistajan lupaa käyttää kasvia kyseisellä tavalla.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa