Minilex - Lakipuhelin

Korvauskanne: Helsingin käräjäoikeus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeudenkäyntejä sääntelevällä oikeudenalalla eli prosessioikeudessa on yleensä tarkoin määritelty, missä tuomioistuimessa kanne on nostettava asiasta laadusta riippuen. Tällaisia oikeuspaikkasäännöksiä sisältyy myös monien muiden eri oikeudenalojen lakeihin.

Monissa tapauksissa ei ole yhtä ainoaa oikeaa oikeuspaikkaa, vaan vahingonkorvauskanne voidaan nostaa useammassa eri tuomioistuimessa. Kanteen nostajalla eli vahingon kärsijällä on tällöin valta päättää, missä tuomioistuimessa hän laittaa asian vireille.

Jos laillista tuomioistuinpaikkaa ei syystä tai toisesta ole tai sitä ei saada selville, kanne voidaan aina laittaa vireille Helsingin käräjäoikeudessa. Tämä on kuitenkin poikkeussäännös, joten vahingon kärsijän tulisi selvittää oikea oikeuspaikka huolellisesti ennen kanteen nostamiselta, jotta hän välttyisi tuomioistuinprosessiin kuluvan ajan ja rahan tuhlaamiselta. Esimerkiksi Kansaneläkelaitosta ja Suomen pankkia vastaan ajettava riita-asia tulisi myös nostaa aina Helsingin käräjäoikeudessa.

Vahingonkorvausasioissa pääsääntönä on, että kanne voidaan nostaa vahingon aiheuttajan koti- tai asuinpaikan alioikeudessa, tai sen alueen alioikeudessa jossa vahinko aiheutettiin tai vahinko ilmeni. Myös muut oikeuspaikat saattavat tulla kyseeseen vahingon tyypistä ja muista olosuhteista riippuen. Jos vahingonkorvauksia vaaditaan jonkin muun lain kuin vahingonkorvauslain perusteella, .on oikea oikeuspaikka selvitettävä asianomaisesta laista. Jos oikeuspaikkaa ei ole, kanne on siis aina nostettavissa Helsingin käräjäoikeudessa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa