Minilex - Lakipuhelin

Korvauksen vaatiminen liikennevahingosta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun vahingonkorvausasiassa on kyse liikennevahingosta, korvauksia voidaan vaatia joko liikennevakuutuslain tai toissijaisesti vahingonkorvauslain nojalla. Liikennevahingoilla tarkoitetaan sellaisia vahinkoja, jotka aiheutuvat moottoriajoneuvon kuten auton käytöstä liikenteessä.

Liikennevahinkojen korvaamisessa on pääsääntönä, että vahingon kärsijän on ensin vaadittava korvauksia liikennevakuutuslain mukaisella tavalla. Tällöin korvausvaatimukset esitetään sille vakuutusyhtiölle, joka on myöntänyt vahingon aiheuttaneelle moottoriajoneuvolle liikennevakuutuksen ja siten vastaa tämän ajoneuvon aiheuttamista vahingoista. Jos vahingon on aiheuttanut valtion ajoneuvo, vaatimukset on sen sijaan esitettävä valtiokonttorille joka toimii valtion ajoneuvojen vakuutuksenantajana. Korvauksia on vaadittava tai korvauskanne on nostettava tuomioistuimessa kolmen vuoden kuluessa siitä, kun vahingon kärsijä sai tietää vahingosta sekä siitä, mikä vakuutusyhtiö tai valtiokonttori on vastuussa korvauksista.

Jos vakuutusyhtiölle tai valtiokonttorille esitetty korvausvaatimus menestyy ja vahingon kärsijä saa korvauksen, samasta vahingosta ei voi enää vaatia korvauksia vahingonkorvauslain nojalla. Jos vakuutusyhtiö tai valtiokonttori kuitenkin kieltäytyy maksamasta korvauksia tai maksaa korvauksista vain osan, vahingon kärsijällä on mahdollisuus vaatia korvauksia vahingonkorvauslain mukaan. Kieltäytymisestä on annettava vahingon kärsijälle kirjallinen todistus, jotta tämä voi aloittaa vahingonkorvauslain mukaisen korvausprosessin.

 Kun korvausta vaaditaan vahingonkorvauslain nojalla, vahingon kärsijä esittää korvausvaatimuksensa suoraan moottoriajoneuvon omistajalle, kuljettajalle tai matkustajalle riippuen siitä, kuka on vastuussa vahingon aiheuttamisesta. Vahingon kärsijällä on oltava edellä mainittu kirjallinen todistus siitä, että korvauksia on aiemmin vaadittu vakuutusyhtiöltä tai valtiokonttorilta, mutta tämä on kieltäytynyt maksamasta korvauksia kokonaan tai osittain. Jos tällaista todistusta ei ole, tuomioistuin ei ota asiaa käsiteltäväksi.

Silloinkin kun vahingon kärsijä vaatii korvauksia moottoriajoneuvon omistajalta, kuljettajalta tai matkustajalta, tuomioistuimen määräämä korvaussumma peritään loppujen lopulta asianomaiselta vakuutusyhtiöltä tai valtiokonttorilta. Tämä johtuu siitä, että vakuutuksenantaja on aina lopullisesti vastuussa siitä ajoneuvosta, jolle se on myöntänyt vakuutuksen. Kun tuomioistuin toteaa vahingon kärsijän olevan oikeutettu korvaukseen, vakuutuksenantaja joutuu maksamaan korvauksen vaikka olisi aiemmin kieltäytynyt siitä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]