Minilex - Lakipuhelin

Korvauskanne: Valtio, kunta, muu laitos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun vahingon aiheuttajana on valtion, kunnan tai muun julkisyhteisön palveluksessa oleva virkamies tai muu työntekijä, vahingon kärsijän on pääsääntöisesti kohdistettava korvausvaatimuksensa kyseiseen julkisyhteisöön eikä vahingon aiheuttaneeseen henkilöön itseensä. Syynä on se, että valtio ja muut julkiset yhteisöt vastaavat virkamiestensä ja muiden työntekijöidensä aiheuttamista vahingoista työnantajien isännänvastuuta muistuttavalla tavalla.

Kun korvauskanne kohdistetaan valtiolle, kunnalle tai muulle julkisyhteisölle, vahingon kärsijä voi valita useammasta eri kanteen nostopaikasta eli oikeuspaikasta sen, jossa haluaa kanteen nostaa. Käytettävissä olevien oikeuspaikkojen valikoima vaihtelee hieman sen mukaan, mitä julkisyhteisöä vastaan korvauskanne on tarkoitus nostaa.

Vahingonkorvausasioissa yleisenä sääntönä on, että kanne voidaan nostaa sen paikkakunnan käräjäoikeudessa, jossa vahinkoa aiheuttanut toimi suoritettiin, jossa laiminlyöty toimi olisi pitänyt suorittaa, tai siellä missä vahingon seuraukset ilmenivät. Tämä oikeuspaikka on käytettävissä riippumatta siitä, millainen taho on vahingon aiheuttajana. Jos oikeudenkäynnissä tarvitaan vahinkoon liittyviä todisteita tai näyttöä, ne ovat yleensä helpoiten hankittavissa lähellä vahinkopaikkaa.

Valtiota vastaan nostettava vahingonkorvauskanne voidaan panna vireille myös siinä käräjäoikeudessa, jonka alueella sijaitsee valtion puhevaltaa käyttävä viranomainen. Valtiota vastaan korvauskanne on mahdollista nostaa myös kantajan eli vahingon kärsijän kotipaikan tai vakituisen asuinpaikan käräjäoikeudessa.

Kuntaa vastaan korvauskanne voidaan nostaa myös siinä käräjäoikeudessa, jonka alueella kunta sijaitsee.

Julkisoikeudellisia yhteisöjä, säätiöitä, laitoksia ja muita vastaavia oikeushenkilöitä vastaan korvauskanne voidaan nostaa myös siinä käräjäoikeudessa, jonka alueella oikeushenkilöllä on kotipaikka tai jossa oikeushenkilön hallintoa pääasiallisesti hoidetaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]