Minilex - Lakipuhelin

Yksityishenkilön velkajärjestely

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityishenkilön velkajärjestely on menettely, jonka tarkoituksena on velallisen taloudellisen tilanteen korjaaminen määräämällä hänen velkojaan koskevista järjestelyistä ja vahvistamalla velalliselle hänen maksukykyään vastaava maksuohjelma. Tarkoituksena on, että velallinen käyttää maksuohjelman keston ajan velkojen maksuun kaiken sellaisen omaisuuden, joka ei kuulu velallisen perusturvaan sekä sellaisen tulon, jota hän ei tarvitse välttämättömiin elinkustannuksiinsa. Yksityishenkilön velkajärjestely koskee nimensä mukaan yksityishenkilön velkoja, eli sellaisen luonnollisen henkilön, joka ei ole yrittäjä. Kuitenkin tietyin edellytyksin myös yrittäjä voi saada yksityistaloutensa velat järjestellyksi tässä menettelyssä.

Velkajärjestely on menettely, jossa henkilö maksaa velkojaan maksuohjelman keston mukaisesti ja tämän jälkeen hän vapautuu maksuvelvollisuudestaan. Velkoja siis leikataan, ja näin ollen velkajärjestely on suuri taloudellinen helpotus velalliselle. Velkojat menettävät velkajärjestelyssä tavallisesti osan tai joskus jopa koko saatavan.

 

Vireilletulo

Velkajärjestelyasia tulee vireille velallisen hakemuksesta velallisen kotipaikan käräjäoikeudessa. Aviopuolisot, yhteisvastuulliset velalliset sekä velallinen ja takaaja voivat kuitenkin hakea velkajärjestelyä yhdessä. Velkajärjestelyn edellytyksenä on, että velallinen on maksukyvytön. Maksukyvyttömyydellä tarkoitetaan sitä, että velallinen on muuten kuin tilapäisesti kykenemätön maksamaan velkojaan niiden erääntyessä. Velallisen maksukykyä arvioitaessa pyritään saamaan kokonaiskuva hänen taloudellisesta asemastaan. Maksukyvyn arvioinnissa otetaan huomioon esimerkiksi velallisen omaisuuden myynnistä saadut varat, velallisen tulot ja hänen ansaintamahdollisuutensa, velallisen elinkustannukset sekä elatusvelvollisuus. Näistä tuloista ja menoista lasketaan maksuvara.

 

Edellytykset

Velkajärjestelyä ei kuitenkaan myönnetä yksistään sillä perusteella, että velallinen on maksukyvytön. Lisäksi edellytetään, että maksukyvyttömyyden pääasiallisena syynä on velallisen maksukyvyn heikentyminen sairauden, työttömyyden, työkyvyttömyyden tai muun vastaavan velallisesta riippumattoman syyn vuoksi taikka velkajärjestelylle on muuten painavat perusteet.

Velkajärjestelyn esteenä on esimerkiksi se, että maksuvelvollisuus on aiheutunut rikoksesta, eikä velkajärjestelyn myöntämistä voida pitää perusteltuna. Velkajärjestelyn voi myös estää se, että velallinen on heikentänyt tarkoituksellisesti taloudellista asemaansa tai suosinut jotakuta velkojaa. Myös aikaisemmin vahvistettu maksuohjelma voi estää velkajärjestelyn sekä se, että on perusteltua syytä olettaa, ettei velallinen noudattaisi ohjelmaa.

 

Maksuohjelma

Velalliselle velkajärjestelyssä vahvistettu maksuohjelma korvaa alkuperäisten velkojen ehdot. Velkajärjestelyssä voidaan muuttaa velkojen maksuaikataulua, alentaa maksamatta olevan velan määrää ja luottokustannuksia. Lisäksi velan maksuvelvollisuus saatetaan poistaa kokonaan. Tällöin velalliselle vahvistetaan niin sanottu nollamaksusopimus.

Velkaan on kuitenkin sovellettava velkojan kannalta lievintä keinoa, joka riittää korjaamaan velallisen taloudellisen tilanteen. Kun velallinen on suorittanut ohjelman mukaiset määrät velkojille, hän vapautuu maksuvelvollisuudesta. Jos taas velallinen laiminlyö olennaisesti maksuohjelman noudattamisen ilman hyväksyttävää syytä, voidaan maksuohjelma määrätä raukeamaan, jolloin velkojen alkuperäiset ehdot palaavat voimaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]