Minilex - Lakipuhelin

Avioero ja osituksen vanhentuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osituksessa aviopuolisoiden avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästö lasketaan yhteen ja kyseisestä summasta kuuluu kummallekin puolisolle puolet, jollei avio-oikeutta ole rajoitettu avioehtosopimuksella. Osituslaskelma realisoidaan siten, että varakkaampi puoliso suorittaa vähemmän omistavalle tasinkoa sen verran, että molemmat puolisot saavat puolet avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöstä. Kun ositus on toimitettu, puolisoiden avio-oikeus toistensa omaisuuteen päättyy.

Ositus voidaan toimittaa, kun avioeroa koskeva asia on vireillä tai kun avioliitto on purkautunut. Avioeron ei siis tarvitse olla lopullinen, jotta ositus voidaan toimittaa. Huomioitavaa on myös se, että vaikka avioliitto jatkuisikin, eli avioerosta ei tule lopullista, ja ositus on toimitettu, niin avio-oikeutta toisen omaisuuteen ei enää ole. Avioliiton mahdollinen jatkaminen ei siis vaikuta ositukseen itsessään ja jos avio-oikeus halutaan palauttaa, tulee siitä tehdä avioehtosopimus, jolla se palautetaan aviopuolisoiden välille.

Osituksen toimittamiselle ei ole säädetty tiettyä aikarajaa. Laissa todetaan, että omaisuuden ositus on toimitettava, jos puoliso tai kuolleen puolison perilliset sitä vaatii. Ositusvaade ei siis itsessään vanhene ja ositusta voidaan vaatia pitkänkin ajan jälkeen. Aviopuolisoilla on siis molemmilla oikeus vaatia osituksen toimittamista ositusperusteen (esimerkiksi avioeron vireille tulo) synnyttyä.

Lähtökohtaisesti on siis katsottu, että ositusvaade ei vanhene. Siten osapuolilla on mahdollisuus vielä monien vuosienkin jälkeen vaatia osituksen toimittamista ja tarvittaessa pesänjakajan määräämistä osituksen toimittamista varten. Toisaalta on myös katsottu, että osapuoli voi menettää oikeutensa vaatia ositusta käyttäytymisensä perusteella, jos sen voidaan katsoa osoittavan, että tämä on luopunut oikeudestaan vaatia ositusta. Avio-oikeus entisen puolison omaisuuteen ei siis varsinaisesti vanhene, vaan avio-oikeus poistuu lähtökohtaisesti vain osituksen toimittamisen tai avioehtosopimuksen solmimisen myötä. Suositeltavaa kuitenkin olisi osituksen toimittaminen mahdollisimman pian ositusperusteen synnyttyä, sillä osituksen toimittaminen pitkän ajan jälkeen saattaa tehdä siitä hankalampaa, ja jotta vältyttäisiin pitkään jatkuvilta epäselviltä varallisuustilanteilta.

 

Lisätietoja aiheeseen liittyen saat soittamalla lakipuhelimeemme.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Oikeus vaatia ositusta ei lähtökohtaisesti vanhene, eikä ositukselle ole säädetty tiettyä aikarajaa, jonka kuluessa sen toimittamista tulisi vaatia. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]