Minilex - Lakipuhelin

Avioerohakemuksen sisältö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Suomessa puolisolla on aina oikeus saada avioero riippumatta siitä, kuinka kauan avioliitto on kestänyt. Avioeroa puolisot voivat hakea joko yhdessä tai yksin. Puolisoilla on toisistaan riippumatta oikeus saada avioero.

Avioerohakemus tehdään nimensä mukaisesti silloin, kun halutaan hakea avioeroa. Avioerohakemus on yksi avioeron vaiheista, joka tehdään ennen kuin harkinta-aika alkaa. Avioerohakemuksen sisältö on lyhykäisyydessään hyvin yksinkertainen. Avioerohakemus jätetään käräjäoikeudelle, josta voi saada valmiin lomakkeen avioerohakemukselle. Avioerohakemuksen sisältö vaihtelee hieman riippuen tehdäänkö hakemus yhdessä vai tekeekö hakemuksen vain toinen osapuoli.

Ensimmäisenä avioerohakemuksessa on määriteltävä missä käräjäoikeudessa asia käsitellään. Tämä määräytyy yleisesti hakijan tai hakijoiden kotipaikan mukaan. Seuraavaksi hakemuksesta tulee ilmetä perustiedot hakijasta. Tällaisia ovat esimerkiksi nimi, kotikunta, osoite ja henkilötunnus. Jos hakemus tehdään yhdessä täytetään hakemukseen myös toisen hakijan perustiedot.

Seuraavaksi hakemuksessa hakija tai hakijat määrittelevät hakevatko he avioeroa harkinta-ajan jälkeen vai pyytävätkö he avioeron voimaan astumista tuomittavaksi välittömästi. Avioero voi astua voimaan välittömästi, jos puolisot ovat asuneet erillään vähintään kahden vuoden yhtäjaksoisen ajan. Avioerohakemuksen niin sanottu toisen vaiheen hakemus eroaa tässäkin kohden ensimmäisestä hakemuksesta. Mikäli avioeroa on jo haettu ja harkinta-aika on kulunut täytetään avioerohakemus muutoin vastaavasti kuin ennen harkinta-aikaakin. Ainoa poikkeus on, että silloin avioerohakemuksessa määritellään avioeroa pyydettäväksi ja merkitään harkinta-ajan alkamisen ajankohta.

Avioerohakemuksessa voidaan myös esittää muita vaatimuksia perusteluineen. Mikäli avioeroa hakevalla parilla on lapsia hakemuksessa ilmoitetaan myös onko näiden huollosta tehty sopimusta. Avioerohakemukseen pätevät myös yleiset muotovaatimukset ja sen johdosta avioerohakemuksen sisältöön kuuluu myös olennaisesti hakijan tai hakijoiden allekirjoitukset päiväyksineen ja nimen selvennyksineen. Avioerohakemuksessa ei siis tarvitse esimerkiksi eritellä syitä avioerolle.

Avioero-oikeudenkäynti on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa avioeroa koskeva oikeudenkäynti käräjäoikeudessa tulee vireille puolisoiden yhteisellä / toisen puolison yksin tekemällä hakemuksella. Avioeroa koskevan hakemuksen vireille tulo merkitsee 6 kk pituisen harkinta-ajan alkamista. Harkinta-aika alkaa, kun yhteinen avioerohakemus jätetään tuomioistuimelle tai kun toisen puolison yksin tekemä hakemus on annettu tiedoksi toiselle puolisolle. Puolisoilla on normaalitapauksessa mahdollisuus saada lopullinen avioero vasta harkinta-ajan jälkeen.

Avioerohakemus tutkitaan ja ratkaistaan käräjäoikeudessa, jonka tuomiopiirissä jommallakummalla puolisolla on kotipaikka tai vakituinen asuinpaikka. Käräjäoikeuden tiedot yksilöidään hakemukseen.

Muistilista avioeroa hakeville:

  1. Täytä avioerohakemus
  2. Varmistu tietojen oikeellisuudesta
  3. Varmistu asiaa käsittelevästä käräjäoikeudesta
  4. Toimita avioerohakemus käräjäoikeuteen
  5. Varmistuaksesi esimerkiksi tarvittavista tiedoista tai asiaa käsittelevästä käräjäoikeudesta, älä epäröi ottaa yhteyttä lakimieheen​

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]