Minilex - Lakipuhelin

Avioero ja ositus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliitto solmitaan vihkimisellä, ja se voidaan purkaa avioerolla. Avioliittoa ennen tai sen aikana kertynyt yhteinen omaisuus on jaettava avioerossa, jos toinen puolisoista sitä vaatii. Ositus kuvaa sitä prosessia, jossa puolisoiden yhteinen omaisuus jaetaan.

Avioliiton solmivien puolisoiden ennen avioliittoa ja sen aikana kerääntynyt omaisuus kuuluu kullekin puolisolle henkilökohtaisesti. Lisäksi pääsääntöisesti toisella puolisolla on niin kutsuttu avio-oikeus toisen omaisuuteen, jolla tarkoitetaan sitä, että omaisuuden katsotaan kuuluvan yhtä lailla myös avio-oikeuden omaavalle puolisolle. Poikkeuksena avio-oikeutta toisen omaisuuteen ei ole, jos omaisuudesta on päätetty muuta avioehtosopimuksessa, lahjakirjassa, testamentissa tai henkilövakuutuksen edunsaajamääräyksessä. Voit tiedustella tällaisen omaisuuden käsittelystä osituksessa lakimieheltä.

Jos puolisoilla kuitenkin on avio-oikeuden alaista omaisuutta, on avioeron aikana tai sen jälkeen suoritettava omaisuuden niin kutsuttu ositus eli yhteisen omaisuuden sekä velkojen jakaminen, jos toinen puolisoista tätä vaatii. Lähtökohtaisesti puolisot toimittavat osituksen yhdessä, mutta siihen voi myös saada esimerkiksi lakimiehen apua.

Osituksen toimittamista varten on selvitettävä puolisoiden sekä henkilökohtaiset että yhteiset velat ja omaisuus. Kummallakin puolisolla on oikeus erottaa selvityksessä kohtuullinen määrä henkilökohtaisia vaatteita ja esineitä, jotka ovat hänen käyttöönsä tarkoitettu. Jos on epäselvää, kummalle puolisolle tietty irtaimisto kuuluu, lasketaan se yhteiseksi omaisuudeksi. Irtaimistoksi kutsutaan kaikkea irtainta omistusta, kuten huonekalut, ajoneuvot ja elektroniikka.

Selvittämisen jälkeen osituksessa erotellaan kunkin puolison omaisuus ja velat, sekä yhteinen omaisuus ja yhteiset velat. Yhteisen omaisuuden sekä velkojen erottelun jälkeen ne jaetaan tasapuolisesti niin, että kumpikin puoliso saa yhteisestä omaisuudesta sekä veloista puolet itselleen.

Toisen puolison on tietyissä tilanteissa suoritettava vastikkeena tasinkoa toiselle, jotta omaisuus jaettaisiin tasavertaisesti. Jos esimerkiksi toinen puoliso on käyttänyt yhteistä omaisuutta oman henkilökohtaisen omaisuutensa kasvattamiseen, johon toisella ei ole avio-oikeutta, tai jos hän on huolimattomuudellaan vähentänyt oleellisesti omaisuutta, johon toisella olisi avio-oikeus, tulee hänen antaa vastiketta toiselle puolisolle tilanteen tasaamiseksi.

Poikkeuksellisesti tiettyyn puolison omaisuuteen ei toisella puolisolla taas katsota olevan avio-oikeutta ja näin ollen tätä omaisuutta ei oteta mukaan osituksessa tehtävään omaisuuden jakoon. Tällaista omaisuutta on muun muassa omaisuus, jonka puoliso on ansainnut tai saanut perintönä, lahjana tai testamentin nojalla sen jälkeen, kun avioero on tullut vireille.

Jos toinen puoliso on tyytymätön ositukseen, voi hän tietyin perustein moittia ositusta nostamalla kanteen. Jos puoliso on osituksessa luovuttanut puolisolleen omaisuuttaan huomattavasti enemmän kuin hän olisi ollut velvollinen luovuttamaan, voidaan ositus peräyttää. Kummallakaan puolisolla ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen osituksen toimittamisen jälkeen, ellei tästä muuta sovita avioehtosopimuksessa.

Jos kummallakaan puolisoista ei ole avio-oikeutta toisen puolison omaisuuteen avioehtosopimuksen tai muun syyn vuoksi, ei omaisuutta tarvitse jakaa avioerossa osituksessa, vaan tällöin voidaan suorittaa puolisoiden omaisuuden erottelu. Tässä tapauksessa irtaimisto, kuten pankkitileillä olevat säästöt, sekä kiinteä omaisuus, kuten kiinteistöt, jaetaan sen mukaan, kenen nimissä ne ovat.

Jos sinulla on lisäkysymyksiä osituksesta avioerossa, voit ottaa yhteyttä lakimieheen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Avioeron tultua vireille voivat molemmat puolisot tai vai toinen heistä vaatia ositusta toimitettavaksi. 

- Osituksessa yhteenlasketun omaisuuden säästö puolitetaan puolisoiden kesken. 

Varoitukset

- Ositusta ei toimiteta, jos puolisot ovat tehneet avioehtosopimuksen, jonka nojalla avio-oikeus toistensa omaisuuteen on kokonaan suljettu pois, vaan tällöin toimitetaan omaisuuden erottelu. 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]