Minilex - Lakipuhelin

Avioero ilman harkinta-aikaa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioeron voi saada kahdella eri tavalla. Avioero harkinta-ajan jälkeen tarkoittaa, että avioero voidaan myöntää vasta kuuden kuukauden harkinta-ajan jälkeen avioerohakemuksen vireille tulosta, jos puoliso tai puolisot edelleen haluavat avioeron. Tämä prosessi kestää siis aina vähintään puoli vuotta. Avioero ilman harkinta-aikaa taas tarkoittaa, että puolisoiden ei tarvitse odottaa 6 kuukautta, jotta avioero myönnettäisiin. Avioero ilman harkintaa-aikaa perustuu tyypillisesti erillään asumiseen. Toinen ja huomattavasti harvinaisempi peruste liittyy avioliiton esteisiin. Tässä artikkelissa käsitellään, miten avioero on mahdollista saada ilman harkinta-aikaa. 

 

Erillään asuminen

Puolisoilla on oikeus avioeroon ilman harkinta-aikaa, jos puolisot ovat asuneet erillään keskeytyksettä viimeiset kaksi vuotta. Erillään asumisen jälkeen puolisoille voidaan siis heti avioeron hakemisen jälkeen myöntää avioero. Siten varsinainen hakuprosessi on lyhyt, mutta sitä on edellettävä vähintään kahden vuoden erillään asuminen. 

Avioerohakemuksen voi tehdä puoliso yksin tai molemmat puolisot yhdessä. Kirjallisen avioerohakemuksen voi toimittaa tai lähettää käräjäoikeuteen, jonka tuomiopiirissä jommallakummalla puolisolla on kotipaikka tai vakituinen asuinpaikka. Jos vain toinen puoliso hakee avioeroa, tuomioistuin varaa toiselle puolisolle tilaisuuden tulla kuulluksi.

Puolison, joka hakee avioeroa, on kyettävä näyttämään, että puolisot ovat asuneet erillään keskeytyksettä vähintään kaksi vuotta. Erillään asuminen voidaan todistaa esimerkiksi väestörekisteriotteella. Keskeytyksetön erillään asuminen tarkoittaa sitä, että puolisoiden yhteiselämä on loppunut. Satunnaiset vierailut toisen puolison kotona eivät vielä tarkoita yhteiselämään palaamista, jos puolisot muutoin asuvat erillään. Erillään asuminen on selvästi yleisempi peruste verrattuna seuraavaksi käsiteltäviin perusteisiin. 

 

Sukulaisuussuhde tai voimassa oleva avioliitto

Puolisoilla on oikeus avioeroon ilman harkinta-aikaa, jos puolisot ovat sukua toisilleen suoraan takenevassa tai etenevässä polvessa tai he ovat toistensa sisaruksia tai puolisisaruksia. Suoraan takenevassa polvessa olevilla sukulaisilla tarkoitetaan esimerkiksi vanhempia ja isovanhempia. Suoraan etenevässä polvessa olevilla sukulaisilla tarkoitetaan esimerkiksi lapsia ja lapsenlapsia.

Puolisoilla on oikeus avioeroon ilman harkinta-aikaa myös silloin, jos avioliittoa solmittaessa jommankumman puolison edellinen avioliitto tai rekisteröity parisuhde oli vielä voimassa. Tällöin kumpaisellakin aikaisemman avioliiton puolisolla on oikeus saada avioero ilman harkinta-aikaa.

Jos jompikumpi edellytyksistä täyttyy, syyttäjä vaatii avioeroa automaattisesti. Siten nämä edellytykset eroavat merkittävästi edellä käsitellystä, koska näiden edellytysten täyttyessä avioero on väistämätön. Puolisoilla ei ole edes oikeutta jatkaa avioliittoa, vaikka puolisot itse eivät haluaisikaan avioeroa. 

Käytännössä sukulaisuussuhde tai voimassa oleva avioliitto huomataan jo avioliiton esteiden tutkinnassa eli ennen avioliiton solmimista. Siten näiden edellytysten vuoksi purkautuvia avioeroja on vähän. 

Yhteenveto

  • Puolisoilla on oikeus avioeroon ilman harkinta-aikaa, jos puolisot ovat asuneet erillään keskeytyksettä viimeiset kaksi vuotta. 
  • Avioerohakemuksen voi tehdä puoliso yksin tai molemmat puolisot yhdessä. 

 

Summary in English

  • Spouses have the right to divorce without a waiting period if they have lived separately without interruption for the past two years.
  • The divorce application can be filed by one spouse alone or by both spouses together.

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Pitääkö erillään asumisen johtua puolisoiden välien rikkoutumisesta?

Ei tarvitse. Puolisot voivat asua mistä syystä tahansa erillään ja se riittää perusteeksi avioeron myöntämiselle ilman harkinta-aikaa, kunhan kahden vuoden edellytys täyttyy. 

2. Voinko käydä tapaamassa lapsiani aviopuolisoni luona ilman että keskeytyksetön erillään asuminen katkeaa.

Kyllä. Lasten tapaaminen heidän kotonaan eli samalla vierailu myös puolison luona ei vielä tarkoita yhteiselämän alkamista. 

3. Voiko avioeron saada ilman harkinta-aikaa erillään asumisen perusteella, jos puolisoilla on yhteisiä lapsia?

Kyllä. Alaikäisillä lapsilla ei ole vaikutusta avioeron myöntämisen edellytyksiin. Tuomioistuin ottaa kuitenkin omasta aloitteestaan käsittelyyn, miten lasten huolto ja tapaamisoikeus järjestetään. 

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]