Minilex - Lakipuhelin

Avioero ja velan jakautuminen osituksessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avioliiton päättyessä eroon on puolisoiden omaisuus ja velat eroteltava tai jaettava toisen näin vaatiessa. Ositus on prosessi, jossa puolisoiden säästöt sekä velat selvitetään ja jaetaan sen mukaan, ovatko ne yhteisiä vai henkilökohtaisia. Seuraavaksi tarkastellaan, miten velat voivat jakautua osituksessa.

Lain mukaan kumpikin puoliso vastaa yksin siitä velasta, minkä hän on tehnyt ennen avioliittoa tai sen aikana. Kuitenkin velasta, joka on tehty yhden puolison nimissä mutta joka on tehty perheen elatusta varten, vastaavat puolisot yhdessä toistensa puolesta. Poikkeuksellisesti puolison ottamaa rahalainaa tai lainaa joka on otettu puolisoiden välien rikkoutumisen jälkeen, ei lasketa tällaiseksi velaksi. Tässä tapauksessa siis ainoastaan velan ottanut puoliso on siitä vastuussa. Myös silloin, jos puoliso on käyttänyt väärin oikeuttaan tehdä velkaa, josta seurauksena toinenkin puoliso tulee vastaamaan, tuomioistuin on voinut julistaa tämän oikeuden hänen kohdallaan menetetyksi. Päätöksen on voinut puolisoiden sopiessa tai olosuhteiden muuttuessa peruuttaa.

Avioliiton aikana tehdystä yhteisestä velasta molemmat puolisot vastaavat yhdessä toistensa puolesta, jollei asiasta ole muuta sovittu. Puolisoiden yhteinen velka vaikuttaa avioeron aikana mahdollisesti suoritettavaan ositukseen. Jos puolisoilla nimittäin on yhteistä velkaa, on puolisolla oikeus vaatia, että velasta otetaan toisen puolison osuus tai että sen maksamisesta annetaan vakuus ennen osituksessa suoritettavaa omaisuuden jakoa, jottei velka vaikuttaisi omaisuuden tasa-arvoiseen jakamiseen. Perheen elatusta varten tehdystä yhteisestä velasta puolisoiden katsotaan vastaavan siinä suhteessa, kuin heidän olisi ollut annettava avioliiton jatkuessa. Jos toinen puolisoista on ottanut osalleen suuremman osan velkaa, tulee toisen antaa hänelle vastiketta ennen kuin omaisuus voidaan jakaa osituksessa.

Jos velka on johtunut siitä, että puoliso on hoitanut taloudellisia asioitaan huolimattomasti tai muuten menetellyt soveltumattomalla tavalla, tulee velkaa pyrkiä ensin vähentämään sellaisesta omaisuudesta, joka ei ole toisen puolison avio-oikeuden alaista. Jos puoliso ottaa vastatakseen koko yhteisen velan antamalla siitä vakuuden, tulee toisen antaa hänelle toisen muun omaisuuden säästöistä sen verran, kuin velan maksanut puoliso olisi osituksessa muuten saanut.

Kun avioeroa koskeva asia on vireillä tai kun avioliitto on purkautunut, puoliso voi hakea julkista haastetta omien tai toisen puolison velkojen selvittämiseksi osituksen toimittamista varten.

Velkoja voi hakea velan maksua puolisolta toisen puolison tekemästä velasta kahden vuoden sisällä erääntymispäivästä, tai jos velka on maksettava vaadittaessa, sen syntymisestä.

Voit kysyä lisää velkojen jakautumisesta osituksessa lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]