Minilex - Lakipuhelin

Avioero - omaisuuden ositus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sen jälkeen kun avioeroa koskeva asia on tullut käräjäoikeudessa vireille, molemmilla puolisoilla on oikeus vaatia ositusta eli omaisuuden jakoa. Omaisuuden osituksessa puolisoiden varallisuus jaetaan pääsääntöisesti puolisoiden kesken tasan. Tasajaosta poiketaan kuitenkin silloin, jos puolisot ovat tehneet avioehtosopimuksen.

Puolisoilla on avio-oikeus toistensa mukaan, elleivät he ole tehneet avioehtosopimusta. Avioehtosopimuksella voidaan määrätä, että kummallakaan osapuolella ei ole oikeutta mihinkään toisen puolison omaisuuteen tai tiettyyn toisen puolison omaisuuteen. Avioehtosopimuksella voidaan myös poistaa vain toisen puolison avio-oikeus, jolloin toisella puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään tai tiettyyn toisen puolison omaisuuteen.

Jos puolisot eivät ole tehneet avioehtosopimusta, heidän varallisuutensa lasketaan yhteen ja jaetaan heidän kesken tasan. Enemmän omaisuutta omistava puoliso suorittaa tasinkoa vähemmän omistavalla puolisolle sen verran, että molemmat saavat saman verran omaisuutta.

Jos kummallakaan puolisolla ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen puolison omaisuuteen, toisin sanoen aviopuolisot ovat tehneet kokonaan avio-oikeuden poissulkevan avioehtosopimuksen, toimitetaan omaisuuden erottelu ja puolisot pitävät kumpikin oman omaisuutensa itsellään. Jos puolisot ovat tehneet avioehtosopimuksen, joka rajaa tietyn omaisuuden avio-oikeuden ulkopuolelle tai jos he ovat tehneet yksipuolisen avioehtosopimuksen, se omaisuus, josta on määrätty avioehtosopimuksella, jää osituksessa sen omistavalle puolisolle. Tällöin kaikki muu omaisuus, josta ei ole määrätty avioehtosopimuksella, jaetaan puolisoiden kesken tasan. Tässäkin tilanteessa enemmän avio-oikeuden alaista omaisuutta omistava puoliso maksaa tasinkoa vähemmän vastaavaa omaisuutta omistavalle puolisolle sen verran, että molemmat omistavat avio-oikeuden alaista omaisuutta yhtä paljon.

Puolisot voivat sopia osituksesta keskenään tai osituksen voi toimittaa tuomioistuimen määräämä pesänjakaja. Jos osapuolet sopivat osituksesta keskenään, osituksesta on laadittava asiakirja, joka on päivättävä ja allekirjoitettava. Tämän lisäksi kahden esteettömän todistajan on todistettava asiakirja oikeaksi. Jos pesänjakaja tekee osituksen, osituksesta laaditaan asiakirja, jonka pesänjakaja allekirjoittaa.

Esimerkki: Puolisot A ja B hakivat avioeroa. Heillä ei ole avioehtosopimusta. A:lla on omaisuutta 200 000 euron arvosta ja B:llä 100 000 euron arvosta. Osituksessa heidän varallisuutensa lasketaan yhteen ja jaetaan heidän kesken tasan. Tällöin molempien puolisoiden tulee saada 150 000 euron arvosta omaisuutta. A:n on siis suoritettava tasinkoa B:lle 50 000 euroa.

Puolisot voivat siis vaikuttaa suuresti siihen, miten heidän omaisuutensa jaetaan avioliiton päättyessä eroon. Puolisoilla on avio-oikeus kaikkeen toistensa omaisuuteen, elleivät he ole tehneet avioehtosopimusta. Avioehtosopimuksella voidaan poistaa molempien puolisoiden avio-oikeus kaikkeen toisen puolison omaisuuteen tai tiettyyn omaisuuteen. Avioehtosopimus voi olla myös yksipuolinen, jolloin toisen puolison avio-oikeus on poistettu tai sitä on rajoitettu. Myös lahjakirjassa tai testamentissa voi olla määräys, joka poistaa aviopuolison avio-oikeuden lahjakirjassa tai testamentissa annettuun omaisuuteen.

Osituksessa voidaan jättää kuitenkin noudattamatta tasajaon periaatetta tai avioehtosopimus voidaan jättää osittain tai kokonaan huomiotta, jos niiden noudattaminen johtaisi kohtuuttomaan lopputulokseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]