Minilex - Lakipuhelin

Velkojen lopullinen vanheneminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ennen vuotta 2015 velkoja pystyi perimään velkaa määräämättömän ajan, kunhan hän vain katkaisi velan vanhentumisen kolmen vuoden välein. Nykyäänkin vanhentumisaika voidaan katkaista, mutta lakimuutoksen myötä kaikki yksityishenkilöiden rahavelat vanhenevat joskus lopullisesti eikä velkoja pysty enää perimään velkaa loputtomiin. Velvoitteen olemassaolo lakkaa, kun velka vanhenee. Tämä lopullinen vanhentumisaika on 15-25 vuotta riippuen sekä velallisen että velkojan henkilöistä.

Kun velallisena on luonnollinen henkilö eli yksityishenkilö, ja velkojana oikeushenkilö, eli esimerkiksi yritys tai yhteisö, sopimukseen perustuva rahavelka vanhentuu lopullisesti 20 vuoden päästä siitä, kun velka on erääntynyt. Velkoja voi siis kahdenkymmenen vuoden ajan muistuttaa velallista velasta ja näin katkaista yleistä, kolmen vuoden mittaista vanhentumisaikaa. Kun 20 vuotta on kulunut eräpäivästä, ei velkoja voi enää periä velkaa, koska se on lakannut olemasta.

Jos sekä velkojana että velallisena on luonnollinen henkilö, vanhentumisaika on 25 vuotta. Sellainen yksityishenkilölle asetettu velka, jolle on haettu tuomioistuimesta ulosottoperuste (esim. käräjäoikeuden tuomio tai yksipuolinen tuomio), vanhenee jo 15 vuodessa. Velka vanhentuu kuitenkin 20 vuodessa, jos myös ulosottoperusteen hakenut velkoja on yksityishenkilö tai jos korvaussaatava perustuu rikokseen, josta velallinen on tuomittu vankeuteen tai yhdyskuntapalveluun. Määräaikaa aletaan laskea siitä, kun ulosottoperuste on annettu.  

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]