Minilex - Lakipuhelin

Velan lopullinen vanhentumisaika

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velan lopullinen vanhentumisaika voidaan laskea kahdella toisistaan riippumattomalla tavalla: velan erääntymisestä tai ulosottoperusteen (esimerkiksi tuomion) antamisesta. Kun jompikumpi vanhentumisajoista on kulunut loppuun, velka on lopullisesti vanhentunut.

Yksityishenkilön sopimukseen perustuva rahavelka vanhentuu viimeistään 20 vuodessa velan erääntymisestä. Mikäli velkoja osapuoli on myös yksityishenkilö, lopullinen vanhentumisaika on kuitenkin 25 vuotta. Tätä vanhentumisaikaa ei voida katkaista. Edellä mainittu koskee vain yksityishenkilön rahavelkaa, joka perustuu sopimukseen.

Toinen lopullinen vanhentumisajan laskeminen liittyy ulosottoperusteen antamiseen. Ulosottoperusteessa maksuperuste vahvistetaan. Tuomio, yksipuolinen tuomio ja turvaamistoimipäätös ovat esimerkkejä ulosottoperusteista.  Velka vanhenee ensinnäkin lopullisesti 15 vuodessa ulosottoperusteen antamisesta. Mikäli velkoja osapuoli on myös yksityishenkilö, vanhenee velka 20 vuodessa ulosottoperusteen antamisesta. Jos korvausvelka perustuu rikokseen, josta velallinen on tuomittu vankeuteen tai yhdyskuntapalvelukseen, lopullinen vanhentumisaika on 20 vuotta.

Jos velallinen on olennaisesti vaikeuttanut velkomistoimenpiteitä, esimerkiksi lahjoittamalla tai kätkemällä omaisuuttaan taikka salannut tietoja taloudellisesta asemastaan, ulosottoperusteen täytäntöönpanokelpoisuuden määräaikaa voidaan pidentää tuomioistuimen päätöksellä. Määräaikaa voidaan pidentää kymmenellä vuodella ja määräajan jatkamiskanne tulee nostaa kahden vuoden kuluessa alkuperäisen määräajan päätyttyä.

Lopullisessa vanhentumisessa erääntymisen perusteella on tärkeää ottaa huomioon voimaantulosäännökset, sillä säännökset uudistuessaan tulivat voimaan osittain taannehtivasti. Näin ollen lakia sovelletaan myös osittain ennen sen voimaantuloa erääntyneihin velkoihin. Tarkemmissa kysymyksissä kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]