Minilex - Lakipuhelin

Velkajärjestelyn soveltamisala


» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Nimensä mukaisesti yksityishenkilön velkajärjestely voidaan myöntää ensinnäkin vain yksityishenkilölle. Täten oikeushenkilöt, kuten esimerkiksi osakeyhtiöt, säätiöt ja yhdistykset, ovat velkajärjestelyn soveltamisalan ulkopuolella. Näiden juridisesti tunnustettujen yhteenliittymien mahdolliseen maksukyvyttömyyteen liittyvät kysymykset tulevat käsitellyiksi eri menettelyissä.

Toiseksi velkajärjestelyn soveltamisalaa yksityishenkilöiden piirissä rajaa se lainsäädännöllinen kriteeri, jonka mukaan yksityishenkilön velkajärjestelystä annetussa laissa tarkoitettu menettely voidaan myöntää ainoastaan henkilölle, jolla on kotipaikka Suomessa. Ulkomaiseen velalliseen suomalaista yksityishenkilön velkajärjestelyä ei siten voida kohdistaa.

Koska yksityishenkiön velkajärjestely menettelynä tähtää nimenomaan yksityishenkilön taloudellisen tilanteen korjaamiseen, on laissa asetettu eräitä lisäkriteerejä velkajärjestelyn myöntämiselle silloin, kun kyseessä on velallinen joka harjoittaa elinkeinotoimintaa yksityisenä elinkeinon- tai ammatinharjoittajana. Samantyyppistä rajankäyntiä yksityishenkilön ja oikeushenkilön välillä laki edellyttää silloin, kun velallinen harjoittaa elinkeinotoimintaa osakeyhtiön johtoon kuuluvana osakkeenomistajana. Keskeisenä päämääränä on, että yksityishenkilön velkajärjestelyn vaikutukset rajautuvat velallisen itsensä varallisuuspiiriin.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »