Minilex - Lakipuhelin

Mikä on viemävelkaperiaate?


>> Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 >>

Viemävelkaperiaatteella tarkoitetaan sitä, että ellei maksupaikasta muuta ole sovittu, niin velka on maksettava velkojan luona, eli tämän asunnossa tai liikehuoneistossa. Mikäli velkoja muuttaa maasta toiseen tai saaminen siirtyy muussa maassa asuvalle velkojalle, on maksu kuitenkin suoritettava aikaisemmalla maksupaikalla.

Viemävelkaperiaatteeseen kuuluu myös se, että velkojalla on oikeus määrätä myös muu maksupaikka, kunhan siitä ei aiheudu velalliselle olennaista hankaluutta tai kustannusta. Joukkovelkakirjoja ja talletuksia puolestaan koskee noutovelkaperiaate, eli niissä maksu suoritetaan normaalisti velallisen luona. Esimerkiksi talletuksen osaltahan velallinen on pankki ja velkoja on pankin asiakas, joka on tehnyt talletuksen. Tällaisessa tilanteessa ei ole mitenkään käytännöllistä soveltaa viemävelkaperiaatetta.

Viemä- ja noutovelkaperiaatteet eivät tosin näin kirjaimellisesti sovellettuna sovellu enää nykyaikaiseen maksuvälitykseen. Nykyisin pääsääntönä onkin velan suorittaminen tilisiirrolla velkojan, esimerkiksi laskussa, ilmoittamalle pankkitilille.

Emme vastaa vahingoista, joihin näiden tietojen perusteella on ryhdytty tai oltu ryhtymättä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa