Minilex - Lakipuhelin

Lapsen elatusvelvollisuus harkinta-aikana

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsen oikeus vanhempiensa antamaan elatukseen päättyy pääasiassa silloin, kun lapsi täyttää 18 vuotta. Lapsen vanhempien avioeron vireillä olo esimerkiksi harkinta-aikana taikka itse avioero ei vaikuta elatusvelvollisuuteen.

Harkinta-aikana molemmilla vanhemmilla on siis edelleen elatusvelvollisuus, vaikka lapsi ei asuisi toisen vanhempansa luona sen vuoksi, että vanhemmat asuvat eri osoitteissa. Jos vanhemmat ja aviopuolisot asuvat edelleen harkinta-aikana samassa osoitteessa, elatusvelvollisuus täytetään tavallisesti kustantamalla lapsen elatusta arkipäiväisesti tavallisten menojen muodossa. Jos vanhemmat ovat kuitenkin harkinta-ajan vuoksi muuttaneet erilleen, se vanhempi, jonka luona lapsi ei pysyvästi asu, voidaan velvoittaa täyttämään elatusvelvollisuutensa elatusavun muodossa. Tämä tapahtuu joko vanhempien sopimuksella, joka vahvistetaan kunnan sosiaalilautakunnalla, tai vaihtoehtoisesti tuomioistuimen päätöksellä.

Lapsen vanhemmilla on siis kykynsä mukainen elatusvelvollisuus myös avioliiton harkinta-aikana, minkä tulee lähtökohtaisesti kattaa lapsen kehitystason mukaisten aineellisten ja henkisten tarpeiden tyydyttämisen, lapsen tarvitseman hoidon ja koulutuksesta aiheutuneet kustannukset. Silloin kun lapsen oikeus elatukseen päättyy esimerkiksi hänen täyttäessä 18 vuotta, ei vanhemmilla ole elatusvelvollisuutta luonnollisesti enää tällöin avioliittonsa harkinta-aikanakaan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]