Minilex - Lakipuhelin

Avioero ja lapsen elatus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsella on oikeus riittävään elatukseen ja siitä vastaavat hänen vanhempansa kykyjensä mukaan, kunnes lapsi täyttää 18 vuotta. Vanhempien avioero ei vaikuta elatusvelvollisuuteen, vaan myös vanhempi, joka ei asu lapsen kanssa, on elatusvelvollinen. Koska avioero johtaa lähes poikkeuksetta vanhempien erilleen muuttamiseen, on vanhempien päätettävä siitä, kumman luona lapsi tulee asumaan. Etävanhemmalle voidaan vahvistaa joko sopimuksella tai tuomioistuimen päätöksellä velvollisuus suorittaa lapselle elatusapua. Lähivanhemmalla ei tätä velvollisuutta ole, sillä hän vastaa muutoin lapsen elatuksesta kykyjensä mukaan. Jos lapsen asumisessa on päädytty sellaiseen ratkaisuun, että lapsi vuorotellen asuu molempien vanhempiensa luona, on siitä huolimatta päätettävä, kumpi on etä- ja kumpi lähivanhempi ja mikä on lapsen pääasiallinen koti. Lapsi ei voi nimittäin virallisesti asua kahdessa eri osoitteessa. Vain toinen vanhemmista (etävanhempi) voidaan velvoittaa suorittamaan elatusapua. Elatuksesta sopiminen tuomioistuimessa tai elatussopimuksella ei ole välttämätöntä, jos vanhemmat muuten sopivat keskenään asianmukaisista järjestelyistä lapsen edun mukaisesti. 

Jos elatusvelvollinen vanhempi laiminlyö elatusavun maksamisen tai hänen elatuskykynsä on muutoin puutteellinen, lapsen elatuksen avustamiseksi on mahdollista hakea Kansaneläkelaitokselta elatustukea. 

Lapsen elatukseen liittyviä päätöksiä ja sopimuksia voidaan muuttaa olosuhteiden muuttuessa. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]