Minilex - Lakipuhelin

Lapsen elatus ja huolto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lapsella on oikeus riittävään elatukseen, joka käsittää lapsen kehitystason mukaisten aineellisten ja henkisten tarpeiden tyydyttämisen, lapsen tarvitseman hoidon ja koulutuksen sekä tästä aiheutuvat kustannukset. Lapsen elatuksesta vastaavat lapsen vanhemmat kykyjensä mukaan. Vanhempien elatuskykyä arvioitaessa otetaan huomioon heidän ikänsä, työkykynsä ja mahdollisuutensa osallistua ansiotyöhön, heidän käytettävissä olevien varojen määrä sekä mahdollinen muu elatusvastuu. Vanhempien elatusvastuun laajuutta arvioitaessa otetaan huomioon myös lapsen kyky ja mahdollisuudet itse vastata elatuksestaan sekä sellaiset seikat, joiden johdosta vanhemmille ei aiheudu lapsen elatuksesta kustannuksia tai kustannukset ovat vähäiset.

Lapsen oikeus saada elatusta vanhemmiltaan päättyy lähtökohtaisesti silloin, kun hän täyttää kahdeksantoista vuotta. Vanhemmat vastaavat kuitenkin lapsen koulutuksesta aiheutuvista kustannuksista myös tämän jälkeenkin, jos sitä pidetään kohtuullisena. Tällöin otetaan huomioon lapsen taipumukset, koulutuksen kestoaika, siitä aiheutuvien kustannusten määrä sekä lapsen mahdollisuudet koulutuksen päätyttyä itse vastata koulutuksestaan aiheutuneista kustannuksista.

Lapselle voidaan vahvistaa suoritettavaksi elatusapua, jos vanhempi ei muulla tavoin huolehdi lapsen elatuksesta taikka jos lapsi ei pysyvästi asu vanhempansa luona. Elatusapu on siis rahasuoritus, jolla vanhempi täyttää lakisääteisen elatusvelvollisuutensa lastaan kohtaan tai osan siitä. Elatusavun määrä ja suorittamistapa vahvistetaan joko vanhempien keskinäisellä sopimuksella tai tuomioistuimen tuomiolla. Jos vanhempi laiminlyö elatusavun maksamisen, turvataan lapsen elatus elatustuella, jonka maksaa Kansaneläkelaitos.

Myös lapsen huollosta vastaavat lähtökohtaisesti hänen vanhempansa. Lapsen huolto päättyy, kun lapsi täyttää kahdeksantoista vuotta tai sitä ennen menee avioliittoon. Jos lapsen vanhemmat ovat avioliitossa keskenään lapsen syntyessä, tulee molemmista vanhemmista lapsen huoltajia. Jos taas lapsen vanhemmat eivät lapsen syntyessä ole avioliitossa keskenään, tulee äidistä lapsen huoltaja. Isyyden tunnustamisen jälkeen vanhemmat voivat kuitenkin tehdä sopimuksen lapsensa yhteishuollosta.

Huoltajan tehtävänä on turvata lapsen kehitys ja hyvinvointi sekä päättää lapsen hoidosta, kasvatuksesta, asuinpaikasta sekä muista henkilökohtaisista asioista. Ennen asioista päättämistä huoltajan tulisi kuitenkin keskustella asiasta lapsen kanssa, jos se lapsen ikään ja kehitystasoon sekä asian laatuun nähden on mahdollista. Päätöstä tehdessä huoltajan tulee kiinnittää huomiota myös lapsen mielipiteeseen ja toivomuksiin. Lisäksi huoltajan tehtävänä on myös edustaa lasta tämän henkilöä koskevissa asioissa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]