Minilex - Lakipuhelin

Kannattavin yritysmuoto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yritysmuodon kannattavuuteen vaikuttavat useat eri seikat, kuten sopimusvapauden laajuus, yhtiömiesten henkilökohtainen vastuu yrityksen velvoitteista, päätöksentekomahdollisuudet ja varojen jakamista koskeva sääntely. Mitään yritysmuotoa ei voi pitää sinällään kannattavimpana, vaan yritysten eri toimintatarkoituksiin ja tilanteisiin sopivat erilaiset yritysmuodot.  

Henkilöyhtiön (avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö) toiminnan kannattavuutta lisäävät laaja sopimusvapaus eli yhtiömiesten mahdollisuus järjestää yhtiön toiminta parhaiten näkemällään tavalla keskenään siitä sopimalla. Täten yhtiön toimintaa voidaan mukauttaa sellaiseksi, joka sopii parhaiten kyseisen henkilöyhtiön liiketoimintaan. Henkilöyhtiömuodossa toimiminen on myös melko joustavaa, sillä yleensä henkilöyhtiöt ovat kooltaan pieniä ja siten sopiminen ehdoista on helpompaa.  Toisaalta päätöksenteko henkilöyhtiössä edellyttää lähtökohtaisesti yhtiömiesten yksimielisyyttä, mikä saattaa hidastaa päätöksentekoa. Henkilöyhtiöissä yhtiömiehillä on myös oikeus jakaa yhtiön varat milloin tahansa itselleen. Tämä lisää osaltaan kiinnostusta yrityksen toimintaan henkilöyhtiömuodossa. Tästä seuraa toisaalta myös henkilöyhtiön kannattavuutta vähentävä seikka: henkilöyhtiöiden yhtiömiehet vastaavat yhtiön velvoitteista koko henkilökohtaisella omaisuudellaan. Tältä kannalta toimiminen henkilöyhtiönä sisältää enemmän riskejä yhtiömiehen kannalta kuin osakeyhtiömuoto, sillä henkilöyhtiön yhtiömiehellä on mahdollisuus menettää oma henkilökohtainen omaisuutensa, mikäli velkojat perivät saatavansa yhtiömieheltä itseltään. Mikäli velkoja ei siten saada perittyä yhtiöltä sen vähäisen pääoman vuoksi, velkojat voivat periä saatavansa suoraan yhtiömieheltä.

Osakeyhtiön kannattavuutta osakkaan näkökulmasta lisää se, etteivät osakkaat ole vastuussa osakeyhtiön veloista tai muista sitoumuksista. Täten vain osakeyhtiö takaa vapautuksen henkilökohtaisesta vastuusta. Rajoitetulla vastuulla on useita muitakin kannattavuutta lisääviä tekijöitä. Yhtiön johtoon uskalletaan nimetä ulkopuolisia henkilöitä, sillä osakkaat eivät joudu vastuuseen yhtiön johdon tekemistä oikeustoimista. Osakeyhtiön omistuksen ja johdon eriytyminen tehostaa osakeyhtiön toimintaa, sillä kumpaankin tehtävään voidaan sitouttaa siihen sopivia henkilöitä. Osakeyhtiön toimintamalli luo tehokkuutta suurissa yhtiöissä, sillä päätöksenteko ei edellytä yksimielisyyttä, vaan enemmistöpäätöksenteko riittää. Myös rahoituksen hankkiminen on tehokkaampaa osakeyhtiömuodossa. Osakeyhtiön osakkeita saa pääsääntöisesti luovuttaa melko vapaasti, kun taas henkilöyhtiön yhtiömiehen osuuden luovutus vaatii lähtökohtaisesti kaikkien muiden yhtiömiesten suostumusta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]