Minilex - Lakipuhelin

Helpoin yritysmuoto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tässä artikkelissa käydään läpi se yritysmuoto, joka usein mielletään hallinnollisesti kevyimmäksi. Helpoin yritysmuoto on yksityisenä elinkeinonharjoittajana toiminiminen, sillä tämä yritys on käytännössä sama asia kuin itse yrittäjä. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen on suosittu tapa harjoittaa elinkeinotoimintaa, muun muassa sen vaivattoman perustamisen ansiosta.

Yksityisenä elinkeinonharjoittajana toiminimen ei kuitenkaan ole ilman riskejä, eikä se aina sovellu parhaiten. Muun muassa yrityksen toiminnan luonne vaikuttaa siihen, soveltuuko yksityisenä elinkeinonharjoittajana toiminimen parhaiten, vai olisiko jokin muu yritysmuoto paremmin soveltuva yrityksen tarkoitukseen.

Kun puhutaan yksityisestä elinkeinonharjoittajasta, käytetään yleiskielessä yleensä vain sanaa toiminimi, vaikkakin lainsäädännössä toiminimellä viitataan ainoastaan yrityksen nimeen.

Yksinkertaisin yritysmuoto

Yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen on yksinkertaista muun muassa siksi, että sen perustaminen on helppoa. Yrityksen perustaminen ei vaadi aloituspääomaa eikä perustamisasiakirjoja, eikä kaikkien yksityisten elinkeinonharjoittajien tarvitse rekisteröidä toiminimeään.

Erillistä pankkitiliä ei tarvitse olla, tosin tämä voi helpottaa kirjanpitoa, jonka vuoksi erillisen pankkitilin perustaminen voi olla suositeltavaa. Verrattuna esimerkiksi osakeyhtiöön on lisäksi yksityisen elinkeinonharjoittajan kirjanpito helpompaa.

Henkilökohtainen vastuu

Yksityinen elinkeinonharjoittaja on kuitenkin henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen toiminnasta. Tämä sillä yritys ei ole yksityishenkilöstä erillinen oikeushenkilö – juridisesti yksityinen elinkeinonharjoittaja ja yrittäjä ovat siis yksi ja sama asia. Näin ollen yksityishenkilö vastaa kaikista yrityksen sitoumuksista henkilökohtaisella omaisuudellaan.

Kenelle yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen sopii?

Yksityisenä elinkeinonharjoittajan toiminimen soveltuu sille, joka haluaa harjoittaa pienimuotoista yritystoimintaa. Lisäksi yksityisenä elinkeinonharjoittajan toimiminen soveltuu sille, joka haluaa harjoittaa yritystoimintaa yksin. Jos kuitenkin suunnittelee laajaa liiketoimintaa, tai yritystä jossa pääoman tarve on suuri, ei yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimien ehkä ole paras valinta.

Kannattaa muistaa, ettei yksi yritysmuoto sovellu kaikkiin tilanteisiin ja toiminnan luonteisiin, ja näin ollen voi olla suositeltavaa keskustella asiantuntijan kanssa siitä, mikä yritysmuoto soveltuu parhaiten juuri sinun tilanteeseesi. Asiantuntijat lakipuhelimessa vastaavat mielellään kysymyksiin siitä, mikä yritysmuoto soveltuu parhaiten mihinkin tilanteeseen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimiminen mielletään usein helpoimmaksi yritysmuodoksi.

Varoitukset

- Yksityinen elinkeinonharjoittaja on henkilökohtaisesti vastuussa yrityksen veloista ja sitoumuksista.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]