Minilex - Lakipuhelin

Elinkeinonharjoittajan toiminimeä ei saa käyttää sopimattomasti hyväksi


>> Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 >>

Toiminimen tuomaan yksinoikeuteen voidaan vedota silloin, kun toiminimien haltijat harjoittavat samankaltaista tai samaa toimintaa ja heidän toiminimensä ovat sekoitettavissa toisiinsa. Sanotun pääsäännön rinnalla on kuitenkin olemassa niin sanottu Kodak-oppi. Se tarkoittaa, että sekoitettavuuteen voidaan vedota sellaisen toiminimen hyväksi, joka on erittäin hyvin vakiintunut ja on yleisesti tunnettu, kun toisen samankaltaisen toiminimen käyttäminen tietäisi ensiksi mainitun toiminimen liikearvon sopimatonta hyväksikäyttöä. Aiemmalla toiminimellä katsotaan olevan niin suuri goodwill- eli mainearvo, että saman tai samankaltaisen toiminiminen käyttöönotto toisella alalla merkitsisi sitä, että uuden toiminimen haltija hyötyisi perusteettomasti vanhemman toiminimen goodwill-arvosta. Kuluttajat ja ostajat saattaisivat erehtyä pitämään uutta toiminimen haltijaa samana kuin aiempaa. Ilman Kodak-säännöstä toinen elinkeinonharjoittaja voisi hyötyä kohtuuttomasti toisen kustannuksella, vaikka toimiikin eri elinkeinoalalla. Samalla kuluttajat eivät enää voisi luottaa tuotteiden laatuun ja alkuperään. Goodwill-arvon sopimattomalta hyväksikäytöltä ei edellytetä tahallisuutta toiminimen käytön kieltämisen edellytyksenä, vaan vahingossakin saatu hyöty riittää saamaan aikaan aiemmin toiminimen haltijan oikeuden vedota sekoitettavuuteen myöhempää toiminimeä vastaan.

Kodak-suojaa annetaan siis riippumatta siitä, onko kyseessä sama tai samankaltainen toimiala. Edellytyksenä on, että suojattava toiminimi on erityisen hyvin vakiintunut ja hyvin tunnettu. Koska suoja on vahva, myös edellytykset säännöksen soveltamiselle ovat tiukkoja. Käytännössä edellytetään, että lähes jokainen henkilö elinkeinonharjoittajan kohderyhmässä tuntee kyseisen toiminimen ja että toiminimi on tunnettu laajasti, yleensä koko maassa.

Sama oikeus vedota toiminimien sekoitettavuuteen on sellaisen toiminimen hyväksi, joka on vakiintunut, milloin toiminnan erityiseen laatuun nähden toisen samankaltaisen toiminimen käyttäminen ilmeisesti vähentäisi ensiksi mainitun liikearvoa.

Emme vastaa vahingoista, joihin näiden tietojen perusteella on ryhdytty tai oltu ryhtymättä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa