Minilex - Lakipuhelin

Tuomarin esteellisyys - KKO:2010:78

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Ylimääräinen muutoksenhaku
    Kantelu
    Tuomari
    Esteellisyys

Hovioikeuden tuomaria A:ta vastaan oli nostettu tuomiovirhekantelu esteellisyydestä johtuen.  A oli ratkaissut talousrikosasian hovioikeudessa. Kihlakunnansyyttäjä RP oli kritisoinut talousrikosasiassa annettua käräjäoikeuden ratkaisua median välityksellä. Syyttäjän esimies B oli pahoitellut syyttäjänsä käytöstä käräjäoikeudelle sekä hovioikeuden presidentille sähköpostitse. A ja B olivat olleet seurustelusuhteessa keskenään ja olivat näin katsottava läheisiksi. Esteellisyys oli kanteessa perusteltu siten, että B:n asema johtavana kihlakunnansyyttäjän olisi muodostanut asiassa esteellisyyden, koska B on puuttunut RP:n esittämiin lausuntoihin pahoittelemalla niitä käräjäoikeudelle sekä muille tuomioistuinlaitoksen jäsenille. KKO katsoi, että vaikka A ei ollut pelkästään B:n aseman perusteella esteellinen, saattoi ulkopuoliselle syntyä sellainen kuva, että tuomarin puolueettomuutta on aihetta epäillä. Korkein oikeus poisti hovioikeuden tuomion ja palautti asian uudelleen käsiteltäväksi hovioikeuteen.

Tuomiossa otettiin huomioon Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen periaatteen, jonka mukaan ulkopuolisille ei saa syntyä sellaista käsitystä, että tuomari saattaisi olla puolueellinen. Hovioikeuden tuomari A oli kertonut aikaisemmin, ettei B ole osallistunut millään tavalla asian käsittelyyn. Korkein oikeus katsoi, että B:n pahoittelut saattoivat ilmaista syyttäjänviraston kannan uutisointiin ja pyrkiä ehkäisemään uutisoinnin negatiivista vaikutusta syyttäjän kannalta. Koska ulkopuolinen on voinut saada sen kuvan, että B on toiminut tukeakseen RP:tä, sekä ehkäistäkseen mahdollisen kielteisen vaikutuksen syyttäjän kannalta asian käsittelyn osalta, voi ulkopuoliselle syntyä kuva, jossa B on pyrkinyt vaikuttamaan asiaan. B:n ja A:n läheisyyden perusteella hovioikeuden tuomari A katsottiin esteelliseksi asian käsittelyssä.

Eri mieltä olevan oikeusneuvoksen mielestä tuomiovirhekantelu olisi tullut hylätä. Oikeusneuvos katsoi, ettei sähköpostitse esitetty pahoittelu voinut muodostaa sellaista kuvaa ulkopuoliselle, että tarkoituksena oli puuttua käsiteltävänä olevaan asiaan hovioikeudessa. 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]