Minilex - Lakipuhelin

Yrityskauppojen tyyppiluokittelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityskaupat voidaan luokitella esimerkiksi sen mukaan, tapahtuuko yrityskauppa saman toimialan sisällä horisontaalisesti, vertikaalisesti vai kahden eri toimialan puitteissa konsentrisesti tai konglomeratiivisesti. Horisontaalisessa yrityskaupassa yrityskaupan osapuolet toimivat samalla tuotantoportaalla tietyssä tuotteen tai palvelun jakelu- tai valmistusketjussa. Yrityskaupan osapuolten tarjoamat hyödykkeet ovat ainakin osittain toisensa korvaavia, ja siksi yritykset ovat ainakin joidenkin hyödykkeiden osalta toistensa kilpailijoita. Näin ollen horisontaalisen yrityskaupan seurauksena markkinarakenne muuttuu, kun toimivien itsenäisten yritysten lukumäärä vähenee.

Vertikaalisessa yrityskaupassa osapuolet toimivat eri tuotantoportailla saman tuotteen tai palvelun koko jakeluketjussa. Yrityskaupan osapuoli on esimerkiksi voinut käyttää toisen osapuolen tuotetta osana oman tuotantonsa valmistusta. Tällainen yrityskauppa ei vaikuta suoraan yritysten markkinaosuuksiin. Kuitenkin, jos yritys esimerkiksi hankkii haltuunsa tärkeitä hankintalähteitä tai jakelukanavia, joista myös kilpailijat ovat riippuvaisia, ostajayritys voi saavuttaa määräävän markkina-aseman.

Konsentrisessa yrityskaupassa osapuolet toimivat eri toimialoilla, mutta niillä voi olla samankaltaiset markkinat, markkinointi- ja jakelukanavat tai samankaltainen tutkimus- ja kehitystoiminta. Konglomeratiivisessa yrityskaupassa ostava yritys hankkii toisen yrityksen, joka tuottaa aivan erilaisia tuotteita ja toimii lisäksi erilaisilla markkinoilla.

Yrityskauppoja on siis monenlaisia, ja ne liittyvät luonnollisesti ostajayrityksen liiketoimintastrategiaan. Horisontaalisilla yrityskaupoilla ostajayritys pyrkii useimmiten vahvempaan asemaan kilpailemillaan markkinoilla, kun taas esimerkiksi konglomeratiivisilla yrityskaupoilla yritys tavoittelee uuden aluevaltauksen tekemistä ja siten mahdollisesti uuden tukijalan saamista liiketoiminnalleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]