Minilex - Lakipuhelin

Yrityskauppavalvonnan tavoitteet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yrityskauppavalvonnan tavoitteena on varmistaa vapaa kilpailu markkinoilla. Suomessa Kilpailu- ja kuluttajavirasto vastaa yrityskauppavalvonnasta, ja yrityskaupasta on tehtävä ilmoitus virastolle. Kaikkia yrityskauppoja ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa kilpailuviranomaisille, vaan ilmoitusvelvollisuus koskee vain suuria yrityskauppoja, jotka ylittävät tietyt liikevaihtorajat. Tämä on tarkoitus valvoa suurimpia yrityskauppoja, koska niistä voi aiheutua haittaa vapaalle kilpailulle.

Yrityskauppavalvonta eroaa muusta kilpailuvalvonnasta kahdella tavalla. Ensinnäkin se on etukäteisvalvontaa, ja toiseksi sen kohde on erilainen. Yrityskauppavalvonnassa keskitytään markkinoiden rakenteeseen, kun taas muu kilpailuvalvonta, kuten kartellien valvonta, perustuu yritysten markkinakäyttäytymisen seuraamiseen. Kartelleihin ja määräävän markkina-aseman väärinkäyttöön puututaan tarvittaessa jälkikäteen, kun taas yrityskauppojen valvonta tapahtuu ennen kauppojen toteutumista.

Yrityskaupoissa on kyse normaaleista liiketaloudellisista järjestelyistä, joiden vaikutukset ovat yleensä talouden toimintaa edistäviä. Toisaalta ne voivat kuitenkin olla myös kilpailun rajoittamistarkoituksessa tehtyjä tai johtaa kilpailun merkittävään rajoittumiseen tai vääristymiseen. Yrityskauppavalvonnalla pyritään ennakoivasti valvomaan markkinoiden toimintaa ja kilpailuolosuhteiden säilymistä. Tavoitteena on estää yksittäistä markkinatoimijaa saamasta liian suurta vaikutusvaltaa markkinoiden vaihdannan ehtoihin.

Yrityskaupat ovat siis luonnollinen osa markkinataloutta eivätkä ole lähtökohtaisesti kiellettyjä, toisin kuin esimerkiksi kartellit tai määräävän markkina-aseman väärinkäyttö. Yrityskauppavalvonnalla varmistetaan kuitenkin, että markkinoilla säilyy tehokas kilpailu. Tämä toteutuu yleensä asettamalla ehtoja suurimmille yrityskaupoille. Yrityskauppojen kieltäminen on mahdollista, mutta se on äärimmäisen harvinainen toimenpide.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]