Minilex - Lakipuhelin

Yleinen oikeuspaikka

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Laissa on säädetty oikeuspaikoista, joissa oikeusjuttuja on käsiteltävä. Oikeuspaikkoina toimivat yleensä ensiasteessa valtiomme käräjäoikeudet. Yleinen oikeuspaikka on paikka, joka on suoraan laissa säädetty. Yleisenä oikeuspaikkana toimiva tuomioistuin on toimivaltainen käsittelemään kaikki asiat ja kanteet, jotka on tiettyä tahoa vastaan nostettu. Yleinen oikeuspaikka määräytyy alempana selvitettyjen perusteiden mukaan. Valinnaisilla ja erityisillä oikeuspaikoilla voidaan poiketa yleisten oikeuspaikkojen määräyksistä. Monissa riita-asioissa oikeuspaikasta voidaan sopia tahdonvaltaisesti, kun taas rikosasioissa laillinen oikeuspaikka on yleensä ehdoton.

Lain mukaan luonnollista henkilöä eli ”tavallista ihmistä” vastaan esitetty vaatimus, kuten riita-asian kanne, tutkitaan käräjäoikeudessa, jonka tuomiopiirissä hänellä on kotipaikka tai vakituinen asuinpaikka. Tällaiset riita-asioita koskevat oikeusjutut tutkitaan yleensä siis vastaajan tuomiopiirin käräjäoikeudessa. Sama periaate eli ”oikeuspaikkana vastaajan käräjäoikeus” ilmenee myös muiden oikeussubjektien kohdalla. Esimerkiksi oikeushenkilöitä (yhtiöt, yhdistykset, säätiöt) vastaan esitetty vaatimus tutkitaan käräjäoikeudessa, jonka tuomiopiirissä tällaisella oikeushenkilöllä on kotipaikka tai josta oikeushenkilön hallintoa pääasiallisesti hoidetaan. Tämä saattaa määräytyä esimerkiksi yrityksen pääkonttorin sijainnin mukaan.

Poikkeuksena muista oikeushenkilöistä valtiota vastaan esitetty vaatimus tutkitaan käräjäoikeudessa, jonka tuomiopiirissä valtion puhevaltaa käyttävä viranomainen sijaitsee. Kuntaa vastaan esitetty vaatimus tutkitaan luonnollisesti käräjäoikeudessa, jonka tuomiopiirissä kunta sijaitsee.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]