Minilex - Lakipuhelin

Yksityistieoikeus on pysyvä kulkuyhteys toisen kiinteistön alueella

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksityistieoikeus tarkoittaa oikeutta perustaa pysyvä kulkuyhteys toisen omistamalle kiinteistölle. Tieoikeuden perustamisen edellytyksenä on, ettei perustamisesta aiheudu huomattavaa haittaa rasitetulle kiinteistölle ja kulkuyhteys on lisäksi tärkeä kiinteistön tarkoituksenmukaiselle käytölle. Tieoikeuteen kuuluu oikeus kaataa puita ja poistaa muut luonnonesteet tien alueelta.

Tieoikeus perustetaan pääsääntöisesti asianosaisten välisellä sopimuksella. Tietyissä tapauksissa tieoikeus voidaan perustaa niin sanottuna pakkorasitteenakin. Yksityistieoikeus perustetaan yksityistietoimituksessa, jonka yhteydessä oikeuteen voidaan määrätä rajoituksia tai erityisiä määräyksiä. Tieoikeutta ei voida perustaa, jos siitä aiheutuu kulttuurillisten arvojen vähenemistä, luonnon turmeltumista tai muu yleisen edun loukkaus.

Rekisteriyksikön omistajalla, kunnalla tai tiekunnalla on oikeus hakea tieoikeuden perustamista. Rasitetulla kiinteistöllä on pääsääntöisesti oikeus saada korvaus tieoikeuden perustamisesta. Jos tieoikeus kuitenkin perustetaan lohkomistoimituksessa välttämättömäksi ulospääsytieksi kiinteistöltä, korvaus määrätään vain poikkeustapauksissa.

Tieoikeus voidaan myöhemmin lakkauttaa, jos siitä aiheutuu kohtuutonta haittaa rasitetulle kiinteistölle tai muulle tieosakkaalle. Se voidaan perustaa myös määräaikaisena, jos sen perustaminen pysyväksi ei ole tarkoituksenmukaista.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa