Minilex - Lakipuhelin

Maanomistajalla on oikeus laatia ranta-asemakaava

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ranta-alueille ei suunnitella erillisiä kaavoja, vaan niiden suunnittelussa käytetään yleis- tai asemakaavaa. Ranta-alueiden kaavoitukselle on kuitenkin asetettu tiettyjä lisävaatimuksia, joita on noudatettava kaavojen laatimisessa.

Ranta-alueiden kaavoittamisessa on katsottava, että suunnitelman mukainen maankäyttö soveltuu rantamaisemaan. Myös vesien- ja luonnonsuojelu, virkistystarpeet, vesihuolto ja muut maisema-arvot on otettava huomioon. Ranta-alueille on lisäksi jätettävä tarpeeksi yhtenäistä rakentamatonta aluetta.

Maanomistajalla on oikeus laatia ranta-asemakaava omistamalleen maalle, mutta se ei ole pakollista. Myös kunnalla on oikeus laatia ranta-asemakaava alueelle, joka käsittää yksityisessä omistuksessa olevia alueita, ja maanomistajankin laatiessa ranta-asemakaavaehdotusta hänen on oltava kuntaan yhteydessä. Ranta-asemakaavan suunnitelman tulee olla tarkoituksenmukainen kokonaisuus. Ranta-asemakaavoituksen kustannukset maksaa yksityinen maanomistaja omien maidensa osalta.

Rantakaavojen suunnittelussa ei yleensä noudateta tavallisia kaavojenlaatimismääräyksiä. Yhdyskuntaa palvelevat katuverkostot ja puistot eivät yleensä ole tarpeellisia ranta-alueilla. Ranta-alueille voidaan kuitenkin perustaa yhteiskäyttöalueita, jotka on tarkoitettu kaava-alueen sisäistä käyttöä varten.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa