Minilex - Lakipuhelin

Viestintäsalaisuuden loukkaus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perusoikeuksissa turvataan jokaisen luottamuksellinen viestintä. Kirjesalaisuus on vanhakseltaan tuttu sanonta, jota on jalostettu vastaamaan nykypäivän viestintämuotoja. Viestin sisällön loukkaamisella ei olisi mitään merkitystä, jos tätä oikeutta rikkovaa ei tuomittaisi rangaistukseen. Teko rangaistaan rikosnimikkeellä viestintäsalaisuuden loukkaus. Rikoksella tarkoitetaan oikeudetonta suljetun viestin avaamista.

Suljettuja viestejä ovat kirjeet ja muut suljetut viestit. Myös sähköisen viestin tai muulla teknisellä keinolla tallennetun viestin suojauksen murtaminen katsotaan viestintäsalaisuuden loukkaukseksi. Lisäksi televiestin sisällön selvittäminen tai tiedon hankkiminen sellaisen lähettämisestä tai vastaanottamisesta on kiellettyä. Televiestejä ovat esimerkiksi puhelut, sähkeet, teksti- ja kuvaviestit. Viestin määritelmä on jätetty avoimeksi siten, että tulevaisuudessa mahdollistettavia innovatiivisia viestimiskeinoja voidaan myös pitää viestintasalaisuuden mukaisina. Tämä ei kuitenkaan ole vastoin oikeusvarmuutta, sillä lähetetyn viestin tulee olla jollain tavalla määritelty viestiksi, jolloin on tuomioistuimen tehtävä tulkita lakia ja viestintäkeinoa, mikäli viestintä ei ole tässä esimerkkiluettelossa mainittu.

Tekoa yrittävä voidaan myös tuomita rikoksesta, sillä yritykseksikin jäänyt teko on rangaistava. Viestintäsalaisuuden loukkauksen rangaistusasteikko on sakkoa tai vankeutta. Vankeusrangaistuksen määräaika on 14 päivästä kahteen vuoteen. Rikoksesta on säädetty myös törkeä tekomuoto.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa