Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja tietomurto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tietomurto on säädetty rangaistavaksi rikoslain tieto- ja viestintärikoksia käsittelevässä luvussa. Teon rangaistavuudella pyritään sekä estämään tietojärjestelmiin tunkeutumista, että turvaamaan tietokonetyöskentelyn yksityisyyttä.

Lain mukaan tietomurtoon syyllistyy se, joka käyttämällä hänelle kuulumatonta käyttäjätunnusta taikka turvajärjestelyn muutoin murtamalla oikeudettomasti tunkeutuu tietojärjestelmään. Tietojärjestelmä voi lain mukaan olla sellainen, jossa sähköisesti tai muulla vastaavalla teknisellä keinolla käsitellään, varastoidaan tai siirretään tietoja tai dataa. Rangaistavaksi säädetään myös tällaisen järjestelmän erikseen suojattuun osaan tunkeutuminen.

Tietomurtoon voi syyllistyä myös ilman, että henkilö tunkeutuu edellä kuvattuun tietojärjestelmään tai sen osaan, sillä kyseessä on rangaistava tietomurto myös silloin, kun henkilö ottaa oikeudettomasti selon tietojärjestelmässä olevasta tiedosta tai datasta joko teknisen erikoislaitteen avulla, taikka muuten teknisin keinoin siten, että turvajärjestelyt ohitetaan, tietojärjestelmän haavoittuvuutta käytetään hyväksi, tai muuten selkeästi vilpillisin keinoin.

Jotta kyseessä olisi rangaistava tietomurto, on tunkeutumisen tapahduttava oikeudettomasti. Esimerkiksi hakkerointi on tällaista oikeudetonta tunkeutumista. Tietomurrossa voi olla kyse siitä, että henkilö, jolla ei ole lainkaan oikeutta tiettyyn tietojärjestelmään pääsyyn tunkeutuu tällaiseen tietojärjestelmään. Vaikka tekijällä olisikin oikeus päästä tiettyyn tietojärjestelmään, voi kyseessä olla rangaistava tietomurto, mikäli tekijä tunkeutuu sellaiseen tietojärjestelmän osaan, mihin hänellä ei ole oikeutta päästä.

Tietomurrosta voidaan tuomita sakkorangaistukseen tai enintään kahden vuoden pituiseen vankeuteen. Tietomurron yritys on säädetty rangaistavaksi. Mikäli tietomurto tehdään erityisen suunnitelmallisesti, tai osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, on kyseessä laissa erikseen säädetty törkeä tekomuoto.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]