Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja kirjesalaisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kirjeiden, puheluiden ja muiden luottamuksellisten viestien salaisuus on turvattu jokaiselle perusoikeutena. Toiselle tarkoitetun kirjeen avaaminen voikin täyttää rikoksen tunnusmerkistön. Rikosnimikkeenä on tällöin viestintäsalaisuuden loukkaus. Viestintäsalaisuuden loukkauksesta säädetään Suomen rikoslaissa.

Viestintäsalaisuuden loukkauksesta on lain mukaan tuomittava se, joka oikeudettomasti avaa toiselle osoitetun kirjeen tai muunlaisen suljetun viestin. Lisäksi viestintäsalaisuuden loukkauksesta on kyse silloin, kun henkilö murtaa tietyn suojauksen ja sitä kautta hankkii tiedon sähköisesti tai muulla teknisellä keinolla tallennetusta, ulkopuoliselta suojatusta viestistä. Rangaistavaksi on myös säädetty tiedon hankkiminen televerkossa taikka tietojärjestelmässä välitettävänä olevan puhelun, sähkeen, tekstin-, kuvan- tai datasiirron tai muun vastaavan televiestin sisällöstä tai tällaisen viestin lähettämisestä tai vastaanottamisesta.

Kirjesalaisuutta loukkaavassa teossa teon kohteena on kirje tai muu suljettu viesti, joka on tarkoitettu toiselle henkilölle. Rangaistavuuden edellytyksenä onkin se, että kirje tai muu suljettu viesti avataan oikeudettomasti.

Viestintäsalaisuuden loukkauksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen maksimissaan kahdeksi vuodeksi. Myös teon yritys on säädetty laissa rangaistavaksi. Jos viestintäsalaisuuden loukkaus täyttää tietyt edellytykset ja on kokonaisuutena arvostellen törkeä, voi kyseessä olla törkeä tekomuoto, eli törkeä viestintäsalaisuuden rikkominen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa