Minilex - Lakipuhelin

Toisen sähköisten tunnusten luvaton käyttö on tietomurto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeudeton tunkeutuminen tietojärjestelmään toisen tunnuksilla, tai muulla tavoin on rangaistavaa. Joka käyttämällä hänelle kuulumatonta käyttäjätunnusta tai turvajärjestelyn muuten murtamalla oikeudettomasti tunkeutuu tietojärjestelmään, jossa sähköisesti tai muulla vastaavalla teknisellä keinolla käsitellään, varastoidaan tai siirretään tietoja, tai sellaisen järjestelmän erikseen suojattuun osaan, syyllistyy tietomurtoon. Tietomurrosta tuomitaan myös se, joka tietojärjestelmään tai sen osaan tunkeutumatta teknisen erikoislaitteen avulla oikeudettomasti ottaa selon tietojärjestelmässä olevasta tiedosta.

Mikäli tekijä levittää, tai muuten hyödyntää oikeudettomasti saamiaan tietoja, on tekijä syyllistynyt myös muihin rikoksiin, joita voidaan yhdistää rangaistusta mitattaessa. Tämä tietomurtoa koskeva säännös on lähinnä pohja sille, että mikäli oikeudettomasti tunkeuduttu tietokanta olisi sisällöltään tarpeeton, syyllistyisi vain tietomurtoon.

Verkkopankkitunnusten osalta oikeuskäytäntö on ottanut hieman uhriakin syyllistävän näkökulman siten, että pankkitunnuksia tulisi säilyttää siten, ettei niihin pääsisi käsiksi. Eli käyttäjätunnus tulisi pitää erillään salasanasta, sekä säilyttää siten, etteivät ne ole helposti vieraiden saatavilla ja yhdistettävissä.

Rangaistuksena tietomurrosta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Myös tietomurron yritys on rangaistava.

Tietomurtosäännös on kuitenkin toissijainen eli sitä sovelletaan ainoastaan tekoon, josta ei ole muualla laissa säädetty ankarampaa tai yhtä ankaraa rangaistusta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]