Minilex - Lakipuhelin

Törkeä tietomurto voi olla ryhmän toteuttama

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoksessa on kyse törkeästä tietomurrosta, jos tietomurto tehdään osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa, tai se on erityisen suunnitelmallinen. Tietomurto on oikeudetonta käyttäjätunnuksen käyttöä, taikka turvajärjestelyn murtamista oikeudettomasti. Tietomurtoon voi syyllistyä teknisen erikoislaitteen avulla tai ilman sitä. Myös mikäli hyödynnetään tietojärjestelmän haavoittuvuutta, tai muuten vilppiä saadakseen selville tietojärjestelmän tietoa, on kyseessä tietomurto.

Rikollisryhmällä tarkoitetaan tässä tapauksessa sellaista yli kolmen henkilön yhtenäistä joukkoa, jolla on yhteinen tarkoitus tehdä tietyn tyyppisiä rikoksia. Rikoksella, jota ryhmä on tekemässä, ei itsessään ole merkitystä, vaan pikemminkin sillä, että tietomurto edesauttaa tehtyä rikosta, tai on muuten sen osana. Yleensä, kun ryhmän toiminnan osana tehdään tietomurto, tulee myös suunnitelmallisuus täytyttyä, koska ryhmän toiminta rikoksen tekemiseksi pääasiassa on suunnitelmallista. Koska myös yksin, ilman rikollisryhmää, voi ryhtyä tietomurtoon, täytyy tietomurtoon ryhtyvän henkilön toiminnan olla suunnitelmallista, jotta henkilö syyllistyisi törkeään tietomurtoon.

Jotta kyse olisi rikoksen vakavammasta muodosta, teon täytyy olla aina kokonaisuutenakin arvioiden törkeä. Törkeyttä arvioidaan saadun hyödyn, käytettyjen välineiden, aiheutetun haitan ja muiden olosuhteisiin viittaavien seikkojen mukaan.

Törkeästä tietomurrosta voi saada rangaistukseksi sakkoa tai vankeutta. Vankeusrangaistuksen pituus voi vaihdella 14 päivästä aina kolmeen vuoteen. Törkeän tietomurron yritys on myös rangaistava teko.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa