Minilex - Lakipuhelin

Törkeä tietoliikenteen häirintä aiheuttaa vaaraa tai vahinkoa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Joka puuttumalla postiliikenteessä tai tele- tai radioviestinnässä käytettävän laitteen toimintaan, lähettämällä ilkivaltaisessa tarkoituksessa radiolaitteella tai televerkossa häiritseviä viestejä tai muulla vastaavalla tavalla oikeudettomasti estää tai häiritsee postiliikennettä tai tele- tai radioviestintää, syyllistyy tietoliikenteen häirintään. Häirinnän törkeässä muodossa tehty teko on kokonaisarvioinnissa katsottavissa törkeäksi, mutta myös vaatii törkeämmän teon.

Törkeyskynnys ylittyy, jos tietoliikenteen häirinnässä rikoksentekijä käyttää rikoksen tekemisessä hyväksi asemaansa kaapelilähetystoimintaa tai yleisradiotoimintaa harjoittavan laitoksen palveluksessa tai muuta erityistä luottamusasemaansa. Käytännössä siis työntekijänä tällaisessa asemassa, jossa henkilön vastuulla on edesauttaa tietoliikenteen häiriötöntä toimintaa. Samoin, jos teolla estetään tai häiritään hätäkutsujen radioviestintää tai muuta sellaista tele- tai radioviestintää, jota harjoitetaan ihmishengen turvaamiseksi, on teko katsottava törkeänä tietoliikenteen häirintänä. Törkeäksi teko on myös katsottavissa, mikäli tietoliikenne häiriintyy osana yleisvaarallisen rikoksen valmistelua, kuten ydinräjähderikoksen valmistelua, joka vaikuttaa merkittävään määrään tietojärjestelmiä. Mikäli tietoliikennettä häiritään osana järjestäytynyttä rikollisryhmän toimintaa, voidaan teko katsoa törkeäksi, tai jos muuten rikoksesta syntyy erityisen tuntuvaa haittaa tai taloudellista vahinkoa. Myös, mikäli tietoliikenteen häirintä kohdistuu jotain yleistä etua koskevan laitteen toimintaan, voidaan teko katsoa törkeäksi. Yleisiksi eduiksi on laissa mainittu energiahuolto, terveydenhuolto, maanpuolustus, oikeudenhoito tai muu vastaava.

Kun tavallisessa tietoliikenteen häirinnässä rangaistukseen asettamiseen riitti ilkivaltainen tarkoitus tietoliikenteen häiritsemiseksi tai estämiseksi, vaatii törkeä tietoliikenteen häirintä huomattavaa haittaa, selkeästi havaittavaa rikollista toimintaa tai äärimmäistä väärintekemistä, joka katsotaan törkeäksi.

Rangaistuksena törkeästä tietoliikenteen häirinnästä voidaan tuomita vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään viideksi vuodeksi. Myös kyseisen rikoksen yritys on rangaistava.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa