Minilex - Lakipuhelin

Osuuskunnan jakautuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osuuskunnan jakautuessa jakautuvan osuuskunnan varat ja velat siirtyvät joko kokonaan tai osittain yhdelle tai useammalle vastaanottavalle osuuskunnalle. Jakautuminen on eräs yritysjärjestelyn muoto, jolla voidaan vaikuttaa parhaassa tapauksessa esimerkiksi osuuskunnan toiminnan kannattavuuteen. Esimerkiksi jos osuuskunta toimii kahdella toimialalla, voi johto todeta, että osuuskunnan tulos voisi parantua toisella toimialalla, mikäli tämä toinen toimiala irroitettaisiin kantaosuuskunnan yhteydestä ja liitettäisiin toiseen alalla jo toimivaan osuuskuntaan. Ajatuksena jakautumisessa on se, että jakautuvan osuuskunnan jäsenet tulevat myös vastaanottavan osuuskunnan jäseniksi. Ei ole siis tarkoitus, että osuuskunnan osa vain siirtyisi toisen osuuskunnan haltuun ja alkaisi siellä hyödyttää heidän jäseniään.

Jakautuvan osuuskunnan jäsenet saavat siis jakautumisvastikkeena vastaanottavan osuuskunnan osuuksia. He ikään kuin vaihtavat osuutensa jakautuvassa osuuskunnassa vastaanottavan osuuskunnan osuuksiksi. Osuuksien lisäksi jakautumisvastike saa olla myös rahaa, muuta omaisuutta ja sitoumuksia. Olennaista siis on, että jakautuvan osuuskunnan jäsenet eivät kärsi jakautumisen yhteydessä taloudellista tappiota. Kuitenkin jakautuvan osuuskunnan jäsen voi halutessaan myös vastustaa jakautumista ja myöhemmin jakautumisen toteutuessa vaatia omia osuuksiaan lunastettavaksi pois. Tällöin vastaanottavan osuuskunnan tulisi "ostaa ulos" kyseinen jäsen. On katsottu, että jokaisella osuuskunnan jäsenellä on itsenäinen oikeus arvioida jakautumisen kannattavuutta ja tehdä sen perusteella omat ratkaisunsa siirtymisestään vastaanottavan osuuskunnan jäseneksi.

Osuuskunnan jakautuminen voidaan toteuttaa joko kokonaan tai osittain. Kokonaan toteutettavaa jakautumista kutsutaan kokonaisjakautumiseksi ja osittain tapahtuvaa osittaisjakautumiseksi. Kokonaisjakautumisessa jakautuvan osuuskunnan kaikki varat ja velat siirtyvät kahdelle tai useammalle vastaanottavalle osuuskunnalle ja jakautuva osuuskunta lopettaa kokonaan toimintansa, eli purkautuu. Olennaista on kuitenkin, että kaikki varat ja velat siirtyvät useammalle kuin yhdelle vastaanottavalle osuuskunnalle. Mikäli kaikki varat ja velat siirtyvät vain yhdelle osuuskunnalle, ei kyse ole jakautumisesta, vaan sulautumisesta. Osittaisjakautumisessa sen sijaan vain osa jakautuvan osuuskunnan varoista ja veloista siirtyy yhdelle tai useammalle osuuskunnalle. Tämän jälkeen sekä jakautuva että vastaanottava osuuskunta jatkavat molemmat toimintaansa.

Lisäksi jakautuminen voi tapahtua joko jo toiminnassa olevaan tai jakautumisen yhteydessä perustettavaan osuuskuntaan. Jakautumisen yhteydessä vastaanottava osuuskunta voi olla toiminnassa jo entuudestaan tai se voidaan perustaa vasta jakautumisen toimeenpanon yhteydessä. Tällöin puhutaan siis joko jakautumisesta toimivaan osuuskuntaan tai jakautumisesta perustettavaan osuuskuntaan. Jakautuminen on periaatteessa yhtiön omistussuhteista riippuen yhtiökokouksen päätöksen varassa jakautuvassa osuuskunnassa ja hallituksen päätöksen varassa vastaanottavassa osuuskunnassa. Laki säätelee kuitenkin monelta osin itse jakautumisen täytäntöönpanoa ja sen yhteydessä vaadittavia dokumentteja.

Jakautumisessa pyritään suojelemaan ensisijaisesti jakautuvan osuuskunnan jäseniä sekä kaikkien jakautumiseen osallistuvien osuuskuntien velkojia. Velkojien suojeleminen johtuu siitä, että esimerkiksi velkaisen osan maksukykyistä osuuskuntaa siirtäminen esimerkiksi lähellä vararikkoa olevaan osuuskuntaan voisi todellisuudessa johtaa siihen, että jakautuvan osuuskunnan tietyt velkojat eivät saisi koskaan suoritustaan. Tämän vuoksi ei pelkästään jäsenillä, vaan myös jakautuvan osuuskunnan velkojilla on mahdollisuus vastustaa jakautumisen täytäntöönpanoa. Tilanteessa, jossa joku velkojista asettuu vastahankaan ei jakautumista voida suorittaa muuten kuin ostamalla kyseinen velkoja ulos. Toisin sanoen kyseisen velkojan velat tulee maksaa ennen jakautumista. Tämän vuoksi on mahdollista, että jakautumista varten osuuskunta tarvitsee lisää rahoitusta voidakseen juuri vaikkapa maksaa velkojaan pois. Lisätietoja saat osuuskunnan jakautumisesta soittamalla lakipuhelimeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]