Minilex - Lakipuhelin

Ostajan velvollisuudet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ostajan velvollisuuksista irtaimen kaupassa säädetään kauppalaissa. Ostajalla on lain mukaan muutamia velvollisuuksia, joista tärkein on kauppahinnan maksaminen. Ostajan on myös myötävaikutettava kaupan syntyyn. Kauppalakiin on kirjattu myös säännökset hinnan määräytymisestä, jotka sitovat ostajaa, jos hintaa ei ole erikseen määrätty.

Tärkein ostajan velvollisuus on kauppahinnan maksaminen. Yleensä sopimuksen, tavan tai olosuhteiden nojalla ostajalla on oikeus maksaa kauppahinta pankkisiirtoa käyttäen. Maksu on myös suoritettava sovittuna aikana ja jos siitä ei ole sovittu, on ostajan maksettava se myyjän sitä vaatiessa. Kauppahintaa ei kuitenkaan tarvitse maksaa ennen kuin tavara on sopimuksen mukaisesti hänen saatavillaan tai määrättävissään. Ennen kauppahinnan maksua ostajalla on oikeus tarkastaa tavara. Ostajan on suoritettava sovittu kauppahinta ja mikäli siitä ei ole sovittu, kohtuullisena pidettävä kauppahinta. Lain mukaan ostajan on maksettava hinta, joka on kohtuullinen ottaen huomioon tavaran laatu ja ominaisuudet, kaupantekohetken käypä hinta sekä muut olosuhteet. Jos ostaja saa laskun, siinä ilmoitettu hinta sitoo häntä, jos ostaja ei kohtuullisessa ajassa ilmoita myyjällä, ettei hän hyväksy hintaa, eikä alemmasta hinnasta voida katsoa sovitun tai vaadittu hinta ole kohtuuton.

Toinen ostajan velvollisuus on myötävaikuttaminen kaupan syntyyn. Ostajan täytyy myötävaikuttaa kauppaan sillä tavoin kuin häneltä kohtuudella voidaan edellyttää, jotta myyjä voi täyttää sopimuksen. Ostaja ei saa omalla toiminnallaan vaikeuttaa kauppojen loppuunsaattamista. Ostajalla voi esimerkiksi olla velvollisuus hankkia tarvittavat luvat, mikäli kaupan kohteena oleva tavara sellaisia vaatii. Ostajan myötäväikutusvelvollisuuden olennainen osa on velvollisuus noutaa tai vastaanottaa tavara ajoissa sovitusta paikasta.

Lisätietoja ostajan velvollisuuksista kannattaa kysyä lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa