Minilex - Lakipuhelin

Ostajan velvollisuudet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ostajan velvollisuuksista irtaimen omaisuuden kaupassa säädetään kauppalaissa. Lain mukaan ostajalla on useita velvollisuuksia, joista keskeisin on kauppahinnan maksaminen. Ostajan on myös osallistuttava aktiivisesti kaupan toteuttamiseen. Kauppalaissa on määritelty säännökset myös hinnan määräytymisestä, ja nämä velvoittavat ostajaa, mikäli hintaa ei ole erikseen sovittu.

Keskeisin ostajan velvollisuus on kauppahinnan maksaminen. Yleensä sopimuksen, käytännön tai olosuhteiden perusteella ostajalla on oikeus suorittaa kauppahinta pankkisiirtona. Maksun on tapahduttava sovitussa ajassa, ja mikäli maksuajasta ei ole sovittu, ostajan on suoritettava maksu myyjän sitä vaatiessa. Kauppahintaa ei kuitenkaan tarvitse suorittaa ennen kuin tavara on ostajan käytettävissä sopimuksen mukaisesti. Ennen maksua ostajalla on oikeus tarkastaa tavara. Ostajan on suoritettava sovittu kauppahinta, tai mikäli siitä ei ole sovittu, kohtuulliseksi katsottava kauppahinta. Lain mukaan ostajan on maksettava hinta, joka on kohtuullinen ottaen huomioon tavaran laatu ja ominaisuudet, kaupantekohetken käypä hinta sekä muut olosuhteet. Jos ostaja saa laskun, siinä ilmoitettu hinta sitoo häntä, ellei hän kohtuullisessa ajassa ilmoita myyjälle, ettei hyväksy hintaa, eikä alemmasta hinnasta voida katsoa sovitun tai vaadittu hinta ole kohtuuton.

Toinen ostajan velvollisuus on myötävaikuttaminen kaupan toteutumiseen. Ostajan tulee osallistua kauppaan niin, että häneltä kohtuudella edellytetty panos mahdollistaa myyjän sopimuksen täyttämisen. Ostajan ei tule omalla toiminnallaan vaikeuttaa kaupan toteuttamista. Ostajalla voi esimerkiksi olla velvollisuus hankkia tarvittavat luvat, mikäli myytävällä omaisuudella niitä vaaditaan. Olennainen osa ostajan myötävaikutusvelvollisuutta on myös velvollisuus noutaa tai vastaanottaa tavara sovitusta paikasta sovittuna aikana.

Lisätietoja ostajan velvollisuuksista kannattaa kysyä lakimieheltä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]