Minilex - Lakipuhelin

Ostajan selonottovelvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ostajan selonottovelvollisuus on erittäin tärkeässä roolissa kiinteistökaupoissa. Ostajan selonottovelvollisuuden ydinsisältönä on, ettei hän saa vedota laatuvirheenä sellaiseen seikkaan, joka olisi voitu havaita kiinteistön tarkastuksessa. Ostajan selonottovelvollisuus edellyttääkin kiinteistön tarkastamista ennen kaupantekoa.

Tärkeää on huomata, että ostajalla ei ole ilman erityistä syytä velvollisuutta tarkistaa myyjän kiinteistöstä antamien tietojen paikkansapitävyyttä. Ostajalle ei ole myöskään velvollisuutta ulottaa tarkastusta sellaisiin seikkoihin, joiden selvittäminen edellyttää teknisiä taikka tavanomaisesta poikkeavia toimenpiteitä. Ostajan on kuitenkin tarkastaessaan kiinteistöä oltava omalta osaltaan huolellinen. Myöskin mikäli ostaja laiminlyö kiinteistön tarkastamisen, hän ei voi vedota laatuvirheenä sellaiseen seikkaan, jonka hän olisi voinut tarkastuksessa havaita. Yleisesti riittää, että ostaja tarkastaa kiinteistön itse. Selonottovelvollisuus ulottuu sellaisiin kiinteistön tiloihin, joihin ostajalla on esteetön pääsy. Mikäli hän havaitsee joitakin epäilyttäviä seikkoja, esimerkiksi merkkejä kosteusvaurioista, on suositeltavaa kääntyä asiantuntijan puoleen ja tehdä lisätutkimuksia.

Ostajalle ei voida kuitenkaan asettaa kaikkea vastuuta virheistä pelkästään selonottovelvollisuuden perusteella. Myyjällä on tiedonantovelvollisuus ja myyjän tulee olla myöskin omalta osaltaan varma, että ostaja on ymmärtänyt saamansa tiedot oikein. Myyjä ei esimerkiksi vapaudu vastuusta, mikäli hän pysyy vaiti, kun hän selvästi havaitsee, että ostaja on saanut virheellisen käsityksen jostakin seikasta. Myyjän tulee oikaista tässä tapauksessa ostajan virheellinen käsitys. Myyjä ei näin ollen vapaudu vastuustaan menettelemällä kunnianvastaisesti ja arvottomasti taikka törkeän huolimattomasti. 

Ostaja ei saa vedota virheenä sellaiseen seikkaan, josta hänelle on kerrottu ja josta hänen voidaan olettaa olleen tietoinen kauppaa tehtäessä. Ostajan katsotaan olevan tietoinen jostakin seikasta, jos hänellä on myös käsitys sen merkityksestä. Aiheeseen littyviin artikkelihin kannattaa tutustua lisää Minilexin sivuilla. Lisäkysymyksien suhteen on myös suositeltavaa kääntyä asiantuntevan lakimiehen puoleen. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä alla olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa