Minilex - Lakipuhelin

Ostajan selonottovelvollisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ostajan selonottovelvollisuus on erittäin tärkeässä roolissa kiinteistökaupoissa. Ostajan selonottovelvollisuuden ydinsisältönä on, ettei hän saa vedota laatuvirheenä sellaiseen seikkaan, joka olisi voitu havaita kiinteistön tarkastuksessa. Ostajan on siis tärkeää tarkastaa kiinteistö ennen kaupantekoa.

On olennaista huomata, että ostajalla ei ole ilman erityistä syytä velvollisuutta tarkistaa myyjän kiinteistöstä antamien tietojen paikkansapitävyyttä. Ostajalle ei myöskään ole velvollisuutta laajentaa tarkastusta sellaisiin seikkoihin, joiden selvittäminen edellyttää teknisiä tai tavanomaisesta poikkeavia toimenpiteitä. Ostajan on kuitenkin oltava huolellinen kiinteistön tarkastuksessa. Jos ostaja laiminlyö kiinteistön tarkastamisen, hän ei voi vedota laatuvirheenä sellaiseen seikkaan, jonka hän olisi voinut havaita tarkastuksessa. Yleisesti ottaen riittää, että ostaja tarkastaa kiinteistön itse. Selonottovelvollisuus kattaa ne tilat, joihin ostajalla on esteetön pääsy. Jos hän havaitsee epäilyttäviä seikkoja, kuten kosteusvaurion merkkejä, on suositeltavaa hakea asiantuntija-apua ja tehdä lisätutkimuksia.

Ostajalle ei voida kuitenkaan asettaa kaikkea vastuuta virheistä pelkästään selonottovelvollisuuden perusteella. Myyjällä on tiedonantovelvollisuus, ja myyjän on varmistuttava, että ostaja ymmärtää saamansa tiedot oikein. Myyjä ei vapaudu vastuusta esimerkiksi pysymällä vaiti, kun hän selvästi havaitsee, että ostaja on saanut virheellisen käsityksen jostakin asiasta. Myyjän on oikaistava ostajan virheellinen käsitys. Myyjä ei näin ollen vapaudu vastuustaan menettelemällä epäeettisesti tai huolimattomasti.

Ostaja ei voi vedota virheenä sellaiseen seikkaan, josta hänelle on kerrottu ja josta hänen voidaan olettaa olleen tietoinen kauppaa tehtäessä. Ostajan katsotaan olevan tietoinen jostakin seikasta, jos hänellä on käsitys sen merkityksestä. Aiheeseen liittyviin artikkeleihin kannattaa tutustua lisää Minilexin sivuilla. Lisäkysymyksissä on myös suositeltavaa kääntyä asiantuntevan lakimiehen puoleen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]