Minilex - Lakipuhelin

Lahjuksen ottaminen voi johtaa viran menettämiseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos virkamies toiminnastaan palvelussuhteessa itselleen tai toiselle pyytää lahjan tai muun oikeudettoman edun tai tekee muutoin aloitteen sellaisen edun saamiseksi, hän syyllistyy lahjuksen ottamiseen.

Muu aloite tarkoittaa sitä, että myös nimenomaista pyytämistä "pehmeämpi" virkamiehen vihjaileva aloitteellisuus oikeudettoman edun saamiseksi on rangaistavaa lahjuksen ottamista. Jos virkamies sananvalinnallaan tai muulla tavoin selvästi antaa ymmärtää odottavansa lahjaa tai muuta oikeudetonta etua toiminnastaan, kysymyksessä on aloitteen tekeminen.

Samoin lahjuksen ottamiseen syyllistyy se, joka ottaa vastaan lahjan tai muun edun, jolla vaikutetaan tai pyritään vaikuttamaan tai joka on omiaan vaikuttamaan hänen toimintaansa palvelussuhteessa, tai hyväksyy edellä tarkoitetun lahjan tai edun tai lupauksen tai tarjouksen siitä. Virkamies on tuomittava lahjuksen ottamisesta myös, jos hän toiminnastaan palvelussuhteessa hyväksyy sanotun lahjan tai muun edun antamisen toiselle tai lupauksen tai tarjouksen siitä.

Rangaistuksena lahjuksen ottamisesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Virkamies voidaan lisäksi tuomita viralta pantavaksi, jos rikos osoittaa hänet ilmeisen sopimattomaksi tehtäväänsä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa