Minilex - Lakipuhelin

Kuntalaisen vaalikelpoisuuden edellytykset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kuntalaissa on tarkasti määritelty kunnan eri luottamushenkilöiden vaalikelpoisuus eli kuka voi asettua ehdolle ja kuka ei. Kunnan toimielimien, joita ovat esimerkiksi valtuusto ja kunnanhallitus, jäsenet ovat luottamushenkilöitä. Ehdokkaiden on täytettävä tietyt edellytykset, jotta nämä voisivat asettua ehdokkaiksi ja tulla valituiksi.

Osa kelpoisuusvaatimuksista koskee kaikkia kunnan luottamushenkilöitä. Tätä kutsutaan yleiseksi vaalikelpoisuudeksi. Joillekin luottamushenkilöille on asetettu tiukemmat vaatimukset kuin toisille. Kunnanhallituksen jäsenille on asetettu kaikkein tiukimmat vaatimukset. Kunnanhallituksen jäseniä koskevat samat vaatimukset kuin valtuutettuja. Hallituksen jäsenille on asetettu vielä lisävaatimuksia.

Yleinen vaalikelpoisuus kunnan luottamustoimeen on henkilöllä, jonka kotikunta kyseinen kunta on, jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kunnallisvaaleissa sinä vuonna, jona valtuutetut valitaan tai vaali muuhun luottamustoimeen toimitetaan ja joka ei ole holhouksen alainen.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa