- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Suomen paras lakipuhelin! Kiitos tästä palvelusta.
Kaikissa muissa Pohjoismaissa kuntien johdossa on yleensä luottamushenkilö. Nykyisin se on mahdollista myös Suomessa. Pormestari on vaihtoehto kunnanjohtajalle. Mikäli kunta päättää ottaa käyttöönsä pormestarimallin, ei kunnassa ole lainkaan kunnanjohtajaa. Nykyisin kunnat saavat valita kahden johtajamallin väliltä, jotka ovat siis kunnanjohtaja ja pormestari. Kuntalaki on tarjonnut kunnille tämän valintamahdollisuuden vuodesta 2006 lähtien. Erotuksena kunnanjohtajan ja pormestarin välillä on se, että kunnanjohtaja on virkasuhteessa kuntaan ja pormestari on kunnan luottamushenkilö. Kunnanjohtaja siis toimii virassaan virkavastuulla.
Kunnanvaltuusto valitsee pormestarin. Valtuusto päättää pormestarin palkan suuruuden ja muut edut. Pormestari valitaan valtuutettujen joukosta. Kunta voi kuitenkin päättää valita pormestariksi myös muun henkilön kuin valtuutetun. Pormestarin ei myöskään tarvitse olla kunnan jäsen. Pormestarin kotikunta voi siis olla jokin muu kunta kuin se, johon tämä valitaan pormestariksi. Valtuusto voi kuitenkin päättää, että pormestarin ja apulaispormestarin on oltava kyseisen kunnan valtuutettu. Pormestariksi ja apulaispormestariksi voidaan valita vain henkilö, joka on kirjallisesti suostunut vastaanottamaan tehtävän.
Pormestari on siis kunnan luottamushenkilö. Hänet voidaan valita enintään valtuuston toimikaudeksi. Pormestarin toimikausi jatkuu siihen saakka, kunnes uusi pormestari tai kunnanjohtaja on valittu. Kunnanjohtaja puolestaan voidaan valita myös toistaiseksi. Pormestari voidaan erottaa, jos hän ei nauti valtuuston luottamusta.
Pormestarin tehtävänä on toimia myös kunnanhallituksen puheenjohtajana. Kunta, joka on valinnut johtajakseen pormestarin, voi valita myös apulaispormestarin tai useita sellaisia. Apulaispormestaritkin valitsee valtuusto.
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.