Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistökaupan sopimusvapaus ja sen rajoitukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtana kiinteistön kaupassa on sopimusvapaus. Molempien osapuolten on täytettävä velvoitteensa sopimuksen mukaisesti. Sopimusvapaus tarkoittaa, että laissa säädetyistä velvoitteista voidaan sopimuksella poiketa. Tästä on olemassa kaksi rajoitusta. Ensinnäkin eräät ehdot ovat kauppakirjaan otettuina laissa säädetty pätemättömiksi. Toiseksi, ostajan tiettyjä oikeuksia virhe- ja viivästystilanteissa voidaan rajoittaa vain, jos yksilöidysti sovitaan siitä, millainen ostajan asema on näissä tilanteissa.

Laissa on säädetty pätemättömiksi tietyt ehdot, jotka vaikuttavat haitallisesti maankäyttöön ja kiinteistönvaihdantaan. Tällaisissa tapauksissa myyjät yleensä pyrkivät parantamaan omaa asemaansa tavalla, jolla ostaja ei kaupassa saa normaalia kiinteistön omistajalle kuuluvaa asemaa. Maakaaren mukaan ehto, jonka mukaan myyjällä tai jollakin muulla on oikeus halutessaan lunastaa kiinteistö tai jonka mukaan ostajalla on velvollisuus tarjota kiinteistö myyjän tai jonkun muun ostettavaksi ennen kiinteistön luovuttamista uudelle omistajalle, on pätemätön ja se ei sido kiinteistön kaupassa. Tällaisessa ehdossa on kyse lunastus- ja etuosto-oikeudesta. Ehto, joka rajoittaa mm. ostajan oikeutta luovuttaa kiinteistö edelleen tai pantata se, on myös pätemätön. 

Pätemättömiä ovat myös ehdot, jotka rajoittavat myyjän vastuuta oikeudellisista virheistä tai muuten rajoittavat ostajan henkilökohtaista vapautta. Mikäli kyseisiä pätemättömiä ehtoja on otettu kauppasopimukseen, kauppa on kuitenkin pätevä muilta osin kuin kyseisten ehtojen kohdalta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa