Minilex - Lakipuhelin

Perusteeton etu ja perusteettoman edun palautus

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Perusteeton etu pitää sisällään tilanteet, jossa edun saaja ei ole oikeutettu etuun eli hän toisin sanoen ei ole tehnyt mitään ansaitakseen etua. Perusteeton etu on lähtökohtaisesti palautettava. Seuraavien ehtojen on kuitenkin täytyttävä, jotta kyseeseen voisi tulla perusteettoman edun palautus: perusteettoman edun saaminen ja hyötyminen toisen kustannuksella.

Esimerkkinä tilanteesta, joka täyttää edellytykset, mainittakoon vahingossa väärälle tilille tehty tilinsiirto. Edun vahingossa saanut ei ole ensinnäkään tehnyt mitään ansaitakseen suoritusta, joten etu on perusteeton, ja toisekseen on selvää, että edun saaja on hyötynyt taloudellisesti virheellisestä tilinsiirrosta, joten kyseessä on hyötyminen toisen kustannuksella.

Poikkeuksena perusteettoman edun palautuksesta on tilanne, jossa vanhentunut velka maksetaan. Tällöin kyseessä ei katsota olevan perusteeton etu, joten ei ole perusteita vaatia suoritusta palautettavaksi. Perusteettoman edun saajalta voidaan vaatia korkoa ajalta ennen edun palauttamista.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 - 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »