Minilex - Lakipuhelin

Identiteettivarkaudessa esiinnytään toisen henkilöllisyydellä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Joka erehdyttääkseen kolmatta osapuolta oikeudettomasti käyttää toisen henkilötietoja, tunnistamistietoja tai muuta vastaavaa yksilöivää tietoa ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa tai vähäistä suurempaa haittaa sille, jota tieto koskee, on tuomittava identiteettivarkaudesta sakkoon.

Identiteettivarkaudessa on kyse tilanteesta, jossa esiinnytään toisen henkilöllisyydellä. Identiteettirikokset ovat yleistyneet digitaalisen kehityksen myötä.

Esitöiden mukaan henkilötiedolla tarkoitetaan kaikenlaista henkilöä taikka hänen ominaisuuksiaan tai elinolosuhteiltaan kuvaavia merkintöjä, jotka voidaan tunnistaa häntä tai hänen perhettään tai hänen kanssaan yhteisessä taloudessa eläviä koskeviksi.

Tunnistamistieto puolestaan käsittää tilaajaan tai käyttäjään yhdistettävissä olevaa viestiä koskevaa tietoa, jota viestintäverkossa käsitellään viestin siirtämiseksi, jakelemiseksi tai tarjolla pitämiseksi. IP-osoite on hyvä esimerkki tunnistamistiedosta.

Tietojen tulee olla yhteyksissä tunnistamiseen ja sen tulee aiheuttaa taloudellista vahinkoa tai muuta vähäistä suurempaa haittaa. Lisäksi edellytetään oikeudetonta käyttöä. Oikeudettomasta käytöstä ei ole kyse siinä jos perheessä käytetään samaa IP-osoitetta tai, kun ihminen käyttää nimeä, joka sattumoisin on sama kuin jollakulla muulla.

Identiteettivarkaus voi ilmentyä sillä tavalla, että toisen luottokortilla on hankittu pikavippilainoja tai Kela-kortilla lääkkeitä.

Se jota erehdytetään voi olla myös henkilöiden luoma tai ylläpitämä tietojärjestelmä. Myös oikeushenkilön tietoja voidaan hyväksikäyttää tällaisessa rikoksessa.

Silloin, jos ei ole erehdytetty ketään tai kyse on selvästi satiirista ei kyseessä ole identiteettivarkaus.

Identiteettivarkauden lisäksi tehdään yleensä myös muita rikoksia. Jos tehdään vain identiteettivarkaus on seuraamuksena sakkoa.

Identiteettivarkaus on asianomistajarikos eli uhrin tulee vaatia rangaistusta rikoksen tekijälle.

Tutkinta –ja pakkokeinoja voidaan hyödyntää rikoksen selvittämisessä, esim. televalvontaa voidaan käyttää teleosoitteen selvittämisessä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa